OM eist 3 jaar cel tegen Hamza B. voor bankoverval in Noord

De Amsterdamse crimineel Hamza B. (29), die een celstraf van twintig jaar uitzit in Marokko vanwege zijn betrokkenheid bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, moet volgens justitie drie jaar cel krijgen vanwege een bankoverval in 2011.

Maarten van Dun
Hamza B. Beeld Archief
Hamza B.Beeld Archief

Zeven agenten herkenden de in de buurt beruchte Hamza B. als één van de mannen die op 4 oktober 2011 vermomd het filiaal van de Rabobank op het Buikslotermeerplein in renden.

Daar beukten zij met een stormram de deur van de waarderuimte open, waar op dat moment net geld werd afgeleverd. Ze gristen zeven waardezakken weg, waar ruim 525.000 euro in zat. De vlucht van de twee mannen, die plaksnorren en pruiken droegen, werd door een toevallig aanwezige cameraploeg van Geenstijl gefilmd.

Staatsliedenbuurt
Hoewel B. vrij kort na de overval werd aangehouden, werd hij door de rechtbank in vrijheid gesteld in afwachting van verder onderzoek.

Op vrije voeten was Hamza B. betrokken bij de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt, waarbij twee mannen werden doodgeschoten en een derde ontsnapte. Ook op twee motoragenten werd geschoten. B. vluchtte kort na die schietpartij naar Marokko, maar werd daar op basis van een verdrag tussen Nederland en Marokko tot twintig jaar cel veroordeeld. B. is in cassatie gegaan tegen die uitspraak.

Afwezig
Hij was donderdagochtend dan ook niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak, maar volgens de rechtbank kon die niettemin doorgaan, ondanks tegenwerpingen van B.'s raadsman Menno van Gaalen. Volgens de rechtbank zijn de vergeefse pogingen van het OM om B. in zijn cel in Rabat te bereiken voldoende geweest.

Volgens de officier van justitie staat voldoende vast dat B. de overval pleegde, hoewel geen sporen van B. op de plaats delict werden gevonden. Een andere bekende crimineel die de tweede dader zou zijn geweest, werd deze zomer vrijgesproken van betrokkenheid door het Hof.

Plaksnor
Maar tegen B. is met de herkenningen door de agenten voldoende bewijs, meent het OM. "Er werd misschien een vermomming gedragen, maar geen hele goede. Het was een plaksnor zoals je die in komische films ziet. De agenten die hem herkenden, kenden hem vanuit de buurt en hadden vaak met hem te maken."

Voor het 'overvallen van mensen die gewoon aan het werk zijn,' moet B. van justitie drie jaar cel krijgen. Ook moet hij het geldbedrag terugbetalen, vindt justitie.

Volgens B.'s advocaat Menno van Gaalen is van een betrouwbare herkenning geen sprake: "De verbalisanten spreken over de neus van de man op de camerabeelden, maar geven niet aan waarom die neus dwingend wijst op cliënt en waarom de neus van client afwijkt van de drie miljard andere mannen op de wereld." Bovendien, zo betoogde Van Gaalen, is een lange celstraf niet wenselijk, omdat B. die pas na zijn straf in Marokko zou kunnen uitzitten: "Dat is dan 23 jaar na het delict."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees het profiel over Hamza B.: Wie is toch die Amsterdamse Marokkaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden