OM eist 25 jaar tegen verdachte aanslag CS

Het Openbaar Ministerie eist 25 jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen Jawed S. die bekende dat hij in 2018 de aanslag op het Centraal Station heeft gepleegd. 

Beeld anp

De verdachte, een 20-jarige Afghaanse vluchteling, bekende maandag al volmondig dat hij op 31 augustus 2018 twee willekeurige voorbijgangers op het Amsterdamse Centraal Station neerstak. Hij was boos omdat PVV-leider Geert Wilders een cartoonwedstrijd had georganiseerd die volgens S. beledigend was voor de profeet Mohammed. Daarom kocht hij een mes en nam de trein naar Amsterdam. 

9 seconden na zijn daad werd S. neergeschoten door toegesnelde agenten. Zij hadden hem al in het vizier en wilden hem aanhouden. De daad was overigens moeilijk te weerleggen geweest, want de camera’s op het station hebben alles vastgelegd.

Officier van justitie Hoekstra stelt dat vaststaat dat Jawed S. zijn daden pleegde met een terroristisch oogmerk. Dat betekent dat het neersteken van de twee slachtoffers, toevallig Amerikaanse toeristen, een hoger doel diende. De maatschappij, die Wilders een cartoonwedstrijd liet organiseren, moest volgens S. gewaarschuwd worden. De Nederlandse staat had Wilders tegen moeten houden. 

Dat de aanslag met dat motief gepleegd werd, erkende ook zijn advocaat. “Zijn intentie was wraak nemen op het volk dat Wilders zijn gang laat gaan. Hij heeft ook gezegd dat hij het opnieuw zou doen als Wilders het weer doet. Dat is kennelijk een waarschuwing aan de rest van Nederland en de regering.”

 ‘Overtuigingsdader’

Het vaststellen van een terroristisch oogmerk is belangrijk, omdat het strafverzwarend werkt. Het verhoogd de geëiste strafmaat van 20 jaar, wegens poging tot moord, met grofweg eenderde waarmee die nu uitkomt op 25 jaar onvoorwaardelijke celstraf. Bovendien is de vervroegde invrijheidstelling bij goed gedrag op tweederde van de straf niet van toepassing voor gedetineerden die geen Nederlandse nationaliteit hebben.

Volgens zijn advocaat is S. een ‘overtuigingsdader’, die ervan overtuigd is dat hij het goede doet. Wel betwist mr. Simon Van der Woude dat zijn cliënt de politieagenten heeft bedreigd met een mes. Volgens hem was Jawed S. juist op de vlucht toen hij werd neergeschoten. Dat S. later verklaarde dat hij de agenten ook zou hebben neergestoken als hij daartoe de kans had gehad, doet daar volgens zijn advocaat niets aan af. Ook de strafeis van 25 jaar cel vindt hij te hoog, gezien de leeftijd van S. en het feit dat hij geen strafblad heeft. S. lijkt niet onder de indruk van wat hem boven het hoofd hangt.

De slachtoffers maakten dinsdag, via hun echtgenoten, gebruik van hun spreekrecht. De vrouw van het zwaargewonde slachtoffer die een miskraam kreeg na de aanslag, sprak S. toe. “Je kunt met heel je hart geloven dat jouw acties een symbool zijn van goed werk, maar daar vergis jij je in. Je aanval in onze rug bewijst hoe zwak jij bent. Als je mijn echtgenoot een kans had gegeven om te vechten, hadden we hier vandaag niet gezeten. Je zou geen kans maken.” Ook een van de agenten die betrokken was bij de uitschakeling van S. sprak. “Ik had je dood kunnen schieten als je daar aanleiding toe gegeven had. Dat was je verdiende loon geweest. Maar dan had ik jou gegeven wat je wilde, sterven in de naam van allah.”

De slachtoffers en de agenten eisen een schadevergoeding van S. voor materiële en immateriële schade. De rechter doet op 14 oktober uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden