Update

OM eist 20 maanden voor oplichting van 1,4 miljoen

Zakenman Dick P. (54) uit Amsterdam moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt, een celstraf van 20 maanden uitzitten voor het oplichten van de bank HBU (Hollandse Bank Unie) en het vervalsen van facturen en andere documenten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De zakenman heeft de bank doelbewust opgelicht voor 1,4 miljoen euro, aldus officier van justitie Josien Mooijen vandaag voor de rechtbank in Haarlem. P., een bekende in de zakenwereld, nam in 2005 met zijn investeringsmaatschappij GIWW het Volendamse textielbedrijf Exxilco over. Hij kreeg een lening van de bank HBU, maar heeft zich volgens het OM niet aan de voorwaarden daarvan gehouden.

Volgens de officier deed P. het voorkomen alsof hij eigen geld investeerde, zoals in de voorwaarden stond, maar investeerde hij geleend geld van derden, dat hij met de lening van de bank binnen twee weken weer met rente terugbetaalde.

Aan het lijntje
'Een sigaar uit eigen doos', noemde de officier dit zogeheten 'kasrondje'. P. liet de bank ook een contract zien met een Engelse firma over een grote textieldeal, waar volgens het OM helemaal geen sprake van was. Hij deed dit om de bank aan het lijntje te houden, betoogde de officier. Zij schetste een beeld van een man die jarenlang zijn schuldeisers om de tuin leidde en wegliep voor zijn financiële verantwoordelijkheden. Ook zou hij mensen hebben geïntimideerd.

'Ik ben toch niet gek'
Voordat Exxilco failliet ging, trok P. het bedrijf leeg voor eigen gewin, zei de officier. De zakenman bestreed dat. Hij vond dat hij er juist alles aan had gedaan om een faillissement van het bedrijf te voorkomen. 'Ik stond zelf borg voor anderhalf miljoen euro. Ik ben toch niet gek.' Advocaat Louis de Leon vroeg vrijspraak voor alle feiten. Hij betoogde dat er niets klopt van de beschuldigingen van het OM. Hij zei dat P. de dupe is geworden van dubieuze zakenpartners, maar dat hem zelf geen blaam treft. De Leon vond dat het OM die zakenmensen moet aanpakken.

De rechtbank doet 7 augustus uitspraak.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden