OM eist 17 jaar in Almelose gijzelingszaak

ALMELO - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag 17 jaar gevangenisstraf geëist tegen Ahmet O. (42). De Almelose horeca-ondernemer wordt ervan verdacht dat hij op 16 juni vorig jaar een wethouder en vier ambtenaren gijzelde op het gemeentehuis.

Volgens de officier was O. tot zijn daad gekomen uit wanhoop over zijn financiële nood. Nadat hij met succes een klein restaurant had opgezet, wilde hij een grotere zaak in het centrum van Almelo beginnen. Daar zou hij zich financieel aan hebben vertild. O. had zo'n half miljoen euro schuld en kon crediteuren niet meer betalen. Het dreigende bankroet zou eerverlies voor hem betekenen. In zijn frustratie daarover zou hij de schuld bij de gemeente hebben gelegd.

Op de ochtend van maandag 16 juni vorig jaar had O. eerst zijn grandcafé De Rechter in brand gestoken. Daarna was hij naar het stadhuis gereden. Nadat hij zijn wagen in brand had gestoken, was hij het stadhuis ingegaan. Hij was op zoek naar wethouder Anthon Sjoers, maar toen hij die niet kon vinden was hij in de kamer van een andere wethouder, Bert Kuiper, terechtgekomen. Onder bedreiging met twee pistolen hield hij de wethouder en vier ambtenaren vijfenhalf uur vast. Tegen vijf uur 's middags gaf hij zich over en kwamen de gijzelaars ongedeerd vrij.

O.'s advocaat Cees Korvinus vond de strafeis ,,volstrekt onredelijk''. Volgens hem ging O. gebukt onder zware stress als gevolg van de tegenwerking waar hij bij de gemeente op stuitte bij het exploiteren van zijn horecagelegenheid. Voorts achtte Korvinus de poging tot moord op Sjoers - onderdeel van de aanklacht - pure speculatie: ,,het is niet gebeurd en een straf moet gebaseerd zijn op feiten en niet op dingen die gebeurd hadden kunnen zijn als...'' Ook was volgens Korvinus niet sprake van een gijzeling, maar hooguit van vrijheidsberoving.

Aanstaande dinsdag moet O.'s zoon voor de rechtbank verschijnen in verband met zijn aandeel in de zaak. Hij zou de wapens aan zijn vader hebben geleverd. Op woensdag 28 oktober doet de rechtbank uitspraak in beide zaken. (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden