OM eist 16 jaar cel voor doden man in West

Justitie eist zestien jaar cel voor de Duitse Griek Tzeichoun E. (30), die in mei vorig jaar Frens Smit (51) 'met buitensporig geweld' zou hebben gedood in zijn huis aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West.

null Beeld anp
Beeld anp

De op Kreta geboren Smit werd op 4 mei dood gevonden nadat buren alarm hadden geslagen vanwege de vreemde geur rond zijn woning. Hij lag waarschijnlijk al enkele dagen dood op bed. Hij had snijwonden in zijn hals, waarschijnlijk toegebracht met het broodmes dat in de hal van de woning lag, en had veel kneuzingen verspreid over zijn lichaam.

Frens Smit was geliefd in opvangcentra van De Regenboog Groep, waar hij koffie schonk en actief was in de kaarsenmakerij. Hij trad als figurant op in televisieseries. Hij bood in zijn huis wel onderdak aan kennissen, soms in ruil voor seks. Waarschijnlijk had hij ook de Duits-Griekse drugsverslaafde Tzeichoun E. opgevangen.

Van hem vond de technische recherche volop dna op verschillende plekken in Smits woning, plus vingerafdrukken. E., die zich op zijn zwijgrecht beroept, heeft geen verklaring gegeven voor de aanwezigheid van zijn dna in het huis.

Vingerafdrukken
Hij zegt een tweelingbroer te hebben, ene Achmed, die voor IS zou vechten in Syrië, maar uit onderzoek is alleen gebleken van een oudere broer en vijf zussen.

Volgens justitie heeft hij de tweelingbroer verzonnen om het dna te kunnen verklaren: eeneiige tweelingen hebben hetzelfde dna. Ook E.'s ouders spraken van de mysterieuze tweelingbroer, maar hun verklaringen zijn vaag en wisselend.

Vingerafdrukken van tweelingen zijn wél verschillend, dus de tweelingbroer kan die niet hebben achtergelaten.

In E.'s woning in Hannover lagen twee van Smits iconen, gewikkeld in een jas en een deken uit Smits woning. Een schoenafdruk in Smits woning lijkt te passen bij een paar Nikes dat E. in het voorjaar van 2016 had gekocht.

Uit onderzoek is gebleken dat Smit en E. in 2015 al contact hadden en met ruzie uit elkaar waren gegaan.

Officier van justitie Kitty de Kraker is er van overtuigd dat het E. is geweest die Smit heeft mishandeld en omgebracht om er vervolgens met zijn iconen van ongeveer duizend euro per stuk vandoor te gaan. De drugsverslaafde E. had hard geld nodig.

E. heeft Smit volgens de aanklaagster waarschijnlijk willen drogeren met een slaapmiddel. Vervolgens heeft hij Smit volgens de Kraker 'met gruwelijk geweld' omgebracht waarna die 'een vreselijke dood' stierf.

Geschiedenis
Advocaat Pepijn Slewe ziet ondanks de inzet van een politie-informant en afluisteroperaties 'geen enkele aanwijzing' dat E. in de periode van Smits dood in Nederland was en wil vrijspraak.

Volgens hem kan niet 'buiten redelijke twijfel' worden vastgesteld wat is gebeurd. Het is niet uit te sluiten dat Smit zichzelf heeft omgebracht, stelt Slewe, zeker gezien zijn geschiedenis met psychische problemen.

Smit werd door buren en kinderen uit de buurt 'vaak gepest vanwege zijn seksuele geaardheid'.

Op het heft van het aangetroffen mes zitten sporen van Smit. Aangezien in Smits huis ook sporen van anderen zijn gevonden, is ook niet uit te sluiten dat een ander hem heeft omgebracht.

Smit, die door getuigen als agressief wordt omschreven, kan bovendien ook nog in een uit de hand gelopen gevecht met E. zijn geraakt, waardoor sprake is van noodweerexces, oppert Slewe. "Dat cliënt dit niet verklaart, zou te maken kunnen hebben met zijn moslimachtergrond. Het wordt niet op prijs gesteld contact te hebben met homoseksuelen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden