OM eist 16 jaar cel tegen Jayjay voor liquidatie 'Appie' Belhadj

Justitie wil 16 jaar cel voor Amsterdammer Jason L. (25), die slachtoffer Abderrahim 'Appie' Belhadj (29) op 9 mei 2016 naar Bijlmerflat Kikkenstein zou hebben gelokt, waar die op de galerij op eenhoog met negen kogels werd doodgeschoten.

Paul Vugts
Jason L. Beeld  Ilja Meefout/Lumen
Jason L.Beeld Ilja Meefout/Lumen

Officier van justitie Hans Oppe spreekt van 'een koelbloedige liquidatie' en van 'een schoolvoorbeeld van uitlokking'. "Dit is een zeer trieste, gewelddadige moord."

Met een digitale presentatie onderbouwde Oppe dat het niet anders kan zijn dan dat de gewezen rapper Jason 'Jayjay' L. het doelwit met een lange reeks whatsapps naar Kikkenstein lokte met de smoes dat daar 'drie wijven' waren 'te neuken', maar in werkelijkheid om de dader eenvoudig de gelegenheid te bieden hem dood te schieten.

'Appie' Belhadj en twee vrienden hadden de groep rond Jason L., diens broer Oshadix en vriend Rigjendrig L. (22) eerder die nacht op het vipdek in Club Air in de Amsterdamse binnenstad gezien.

Feestje met vrouwen
Belhadj had vriendschappelijk zijn arm om Jason L. geslagen en ze hadden elkaar meermaals gesproken.

Later die nacht kwam een lange conversatie op gang waarin volgens justitie Jason L. liefst 95 berichtjes naar Belhadj stuurde, die in 124 berichtjes antwoordde. Steeds ging het om het neuken van 'drie wijven' in Kikkenstein, op een soort afterparty die al bezig zou zijn.

L. stuurde het adres van een appartement in Kikkenstein naar Belhadj, waar een vrouw van 65 woont. Daar was geen feestje met vrouwen.

Ondertussen stuurde Jason L. om 4.10 uur aan Rigjendrig L. via Snapchat hetzelfde opgegeven adres.

De telefoon die volgens justitie door Jason L. werd gebruikt, deelde de locatie bij Kikkenstein ook met broer Oshadix.

Plas bloed
Ondertussen vertrok Jason L. zelf met twee vrienden naar Amsterdam-Noord, om lachgas te halen, en vervolgens naar Rotterdam. Hij bleef vervolgens berichtjes naar Belhadj sturen waarin hij sterk de suggestie wekte dat hij in Kikkenstein was.

null Beeld Screenshot BNN
Beeld Screenshot BNN

Toen Belhadj rond 5.27 uur na enig zoeken op de galerij op eenhoog bij het opgegeven adres in Kikkenstein arriveerde, begon een slanke man met een capuchon over zijn hoofd meteen op hem te schieten met een pistool, dat hij in zijn linkerhand hield.

Belhadj rende weg, werd door zijn schietende belager achtervolgd en viel verderop op de galerij neer. Hij stierf ter plekke in een plas bloed aan schotwonden in hoofd en romp.

Belhadj wist al langer van het gevaar te worden vermoord en was daarvoor gewaarschuwd. Hij zou getuigen in de zaak tegen een groep Utrechtse criminelen die van vele liquidatievoorbereidingen werd beschuldigd.

Terwijl hij dood op de galerij lag, ontving Belhadj nog berichtjes van de gsm die Jason L. zou hebben gebruikt.

Cruciale rol
Meteen nadat zijn vriend naar diens zeggen een bericht had gekregen over een schietpartij bij Kikkenstein, werd met dezelfde telefoon volgens justitie door Jason L. intensief op nieuwssites gezocht, volgens Oppe naar berichten over de liquidatie.

De volgende middag verzamelde Jason L. zich met drie vrienden, die allemaal een rol spelen in het dossier, bij café Players aan het Kleine Gartmanplantsoen bij het Leidseplein.

Volgens aanklager Oppe kennelijk om de liquidatie na te bespreken.

Oppe ziet volop bewijs dat het 'niet anders kan' dan dat Jason L. het slachtoffer naar Kikkenstein heeft gelokt. Hij verdenkt Rigjendrig L. er van de schutter te zijn, al staat die donderdag nog niet terecht.

"Jason L. speelt een cruciale rol bij de liquidatie van Belhadj. Zonder hem zou die nooit naar Kikkenstein zijn gekomen."

Lees meer over Jayjay: De snelle 'carrière' van Jayjay uit Zuidoost

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden