OM eist 15 jaar voor dode in trapportaal Osdorp

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 15 jaar geëist tegen een 41-jarige Amsterdammer. Hij wordt verdacht van de moord op zijn schoonzus op 19 mei 2016.

Het Parool
De 41-jarige verdachte werd direct op 20 mei 2016 door de politie aangehouden Beeld anp
De 41-jarige verdachte werd direct op 20 mei 2016 door de politie aangehoudenBeeld anp

Naast de eis tegen de Amsterdammer wil het OM zijn toenmalige vriendin Fatima E. (21) straffen voor haar rol in de zaak. De officier van justitie verdenkt de Spaans-Marokkaanse van het medeplegen van zware mishandeling met voorbedachte rade met de dood tot gevolg hebbende. Tegen E. is vijf jaar gevangenisstraf geëist.

Dieptepunt
De verdachten en het slachtoffer woonden samen met meer mensen in het huis aan de Jan van Zutphenstraat. Tussen de bewoners, van wie sommigen illegaal in Nederland waren, was vaker ruzie. Op 19 mei 2016 kwam dat tot een dodelijk dieptepunt: slachtoffer Benkal Talid raakte - waarschijnlijk na een ruzie met M. - zo zwaar gewond dat ze in haar eigen braaksel stikte. Volgens justitie sloeg, schopte en wurgde M. haar, al is onduidelijk wat er precies is gebeurd. Benkal Talid werd aangetroffen in het trapportaal.

Op de bewuste avond belde M. meerdere keren met medeverdachte E. Op het moment van de moord was E. niet bij het huis. Ze was volgens het OM wel op de hoogte van de gebeurtenissen door het vele contact dat ze die avond had met M.

Opwelling
Door getuigenverklaringen, camerabeelden en chatberichten die beide verdachten elkaar de dagen voor 19 mei 2016 stuurden, lukte het OM te reconstrueren wat er is gebeurd. Volgens het OM was er geen sprake van een opwelling.

E. zou haar vriend op de avond hebben geholpen door een gordijn uit de auto halen en daarmee het lichaam van Benkal Talid hebben bedekt.

Officier van justitie: "Het gezamenlijke plan van beide verdachten verraadt een zeer gewelddadige opzet. Het slachtoffer moest aangepakt worden en wel zodanig dat zij geen probleem meer kon veroorzaken." Mogelijk heeft slachtoffer Benkal Talid tegen de moeder van verdachte M. gezegd dat zijn vriendin E. alcohol dronk en uitging.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden