Rapper Bolle.

OM eist 14 jaar cel voor doodschieten rapper Bolle

Rapper Bolle.Beeld Screenshot YouTube

Tegen verdachte Ogilvan J. (21), verantwoordelijk geacht voor de dood van Gondilio Lowland alias rapper Bolle, is donderdag 14 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist. Met een ontkennende verdachte en tegenstrijdige getuigenverklaringen blijven veel vragen in de zaak onbeantwoord.

Met één schot werd een heel gezin kapotgemaakt. “Elke ochtend word ik wakker met de hoop dat het allemaal een nachtmerrie is,” vertelde de moeder van het slachtoffer tijdens de zitting. “Dat Gondilio gewoon in zijn kamer muziek zit te maken. Je kind verliezen is heel erg, maar je kind verliezen door een moord is niet te bevatten.”

Gondilio Lowland alias rapper Bolle, 19 jaar, werd op 10 oktober 2018 op klaarlichte dag in de wijk Venserpolder met een vuurwapen van het leven beroofd. Meteen na de schietpartij ging het verhaal rond dat de trekker was overgehaald door Ogilvan J., een vriend met wie de rapper overhoop zou hebben gelegen vanwege een meisje met de naam Anastacia.

J. moest zich donderdag verantwoorden voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam. Hoewel zijn moeder op de avond van de schietpartij de meldkamer belde met de mededeling dat haar zoon de dader was, ontkende de verdachte tegenover de rechter dat hij Gondilio had gedood. Zijn moeder zou in de war zijn geweest.

Dat leek geen sterk verweer. Het openbaar ministerie liet de familie meteen na de schietpartij aftappen en hoorde drie mensen vertellen dat J. wel degelijk de dader was. Hij zou tegenover zijn moeder en een tante hebben verklaard dat het niet de bedoeling was geweest om Gondilio dood te schieten, maar dat het was gebeurd.

Nepwapen

Uit de verhalen van andere getuigen kwam het verhaal naar voren dat J. op die middag het wapen trok om Gondilio schrik aan te jagen. Omdat de verdachte eerder was veroordeeld voor het bezit van een nepwapen, dacht het slachtoffer dat het ook deze keer geen echt wapen betrof. Hij stapte van zijn fiets en liep lachend op J. af.

Het wapen in kwestie was lang spoorloos, maar dook in augustus van dit jaar op in Rotterdam. De nieuwe eigenaar was rapper Zack Linger, wiens oeuvre de nodige kogelgaten vertoont. De recherche deed nog onderzoek naar een link tussen Linger en de schietpartij in Venserpolder, maar vond daarvoor geen flinter bewijs.

Ook J. houdt vol niets met het wapen te maken te hebben. Naar eigen zeggen was hij een broodje gaan kopen in het winkelcentrum, om daarna naar huis te gaan. Een getuige zag hem eerst weglopen van de plaats delict en daarna rennen. Volgens de verdachte was dat echter een ander geval van hoge nood: hij moest nodig naar de wc.

J. maakte voorheen deel uit van de Amsterdamse Top 400, de jongeren die extra aandacht en begeleiding krijgen om te voorkomen dat zij afglijden naar de criminaliteit. De verdachte was na een turbulente jeugd met veel verschillende adressen en scholen in de gevarenzone beland, getuige veroordeling wegens diefstal van een snorfiets en heling van gestolen goederen.

Zwijgcultuur

Het is nu aan de rechtbank om wijs te worden uit de tegenstrijdige verklaringen van familie en getuigen. De moeder die in paniek de meldkamer belde, trok haar verklaring later in. Een gevolg van de zwijgcultuur in Zuidoost, zo stelt het Openbaar Ministerie op basis van aanwijzingen in de afgeluisterde gesprekken.

De officier van dienst eiste dan ook veertien jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de verdachte. Wegens doodslag, omdat moord met voorbedachte rade niet hard te maken viel. De raadsman, niet onder de indruk van de bewijsvoering, vroeg om vrijspraak. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden