OM eist 14 jaar cel voor dood Bulgaarse prostituee

Het OM heeft veertien jaar cel tegen freefighter Jason J. (34) uit Zuidoost voor de gewelddadige dood van een Bulgaarse prostituee. Hij zou haar hebben gewurgd en in brand gestoken.

Laura Obdeijn
Volgens het OM is er geen ander scenario mogelijk dan dat J. de vrouw heeft gedood en vervolgens brand heeft gesticht. Beeld anp
Volgens het OM is er geen ander scenario mogelijk dan dat J. de vrouw heeft gedood en vervolgens brand heeft gesticht.Beeld anp

Een indrukwekkende verschijning is Jason J, groot en breed en met een nonchalante schwung in zijn pas. Hij kijkt de rechtszaal rond alsof hij niet precies weet wat hij hier doet. Relaxed, noemt hij zichzelf, en ontspannen is hij, volgens zijn advocaat, omdat J. weet dat hij niets te maken heeft gehad met de moord op zijn vriendin in 2013, een Bulgaarse prostituee.

Toen hij de deur uit liep, was ze volgens J. nog springlevend. Daar denkt de officier van justitie anders over. Ze eiste donderdag veertien jaar cel. J. zou de 22-jarige vrouw hebben gewurgd op bed en daarna in brand hebben gestoken.

Mobiel weg
Op woensdagochtend 25 september 2013 om iets voor zeven uur 's ochtends ontving de brandweer een melding van die brand in haar woning in de Charlotte de Bourbonstraat in West. Daar werd het deels verkoolde lichaam van de vrouw aangetroffen. J. geeft toe die nacht bij haar te zijn geweest, maar zegt het huis verlaten te hebben nadat ze wat muziek hadden geluisterd en seks hadden gehad.

Hij rookte een joint, werd niet lekker, viel in slaap en toen hij wakker werd besloot hij naar huis te gaan. Een snorder reed hem naar huis. Onderweg gooide hij de mobiel van de Bulgaarse weg. Hij had die meegenomen omdat hij naar eigen zeggen wilde voorkomen dat zijn vriendinnen van elkaar te weten zouden komen dat ze dezelfde vriend hadden.

Geen ander scenario
J., die in 2001 olympisch judokampioen Mark Huizinga van de troon stootte tijdens de NK in Den Bosch en het later ook niet onverdienstelijk deed als freefighter, noemt zichzelf niet agressief, maar juist relaxed, sportief, een familieman. Over zijn strafblad, dat hij kreeg omdat hij ook buiten de ring klappen had uitgedeeld, zegt hij: 'Ik kan af en toe beter even tot tien tellen.'

De officier van justitie denkt dat er geen ander scenario mogelijk is dan dat de grote J. de kleine vrouw van 48 kilo en 1,59 meter lang die nacht heeft omgebracht. De advocaat van de freefighter sluit echter andere mogelijkheden, zoals brand door het roken van een sigaret in bed, niet uit.

Naast doodslag houdt justitie J. verantwoordelijk voor diefstal - de vrouw had aangifte tegen hem gedaan vanwege het verdwijnen van vijfduizend euro uit haar keuken - en mishandeling. De aanklacht van verkrachting vervalt vanwege sms'jes die erop wijzen dat ook zij aanstuurde op seks. Uitspraak over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden