OM eist 12 jaar cel tegen Holleeder

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft tegen Willem Holleeder 12 jaar cel geëist met aftrek van voorarrest. Justitie vindt dat er voldoende bewijs is voor de afpersing van de vastgoedhandelaren Endstra en Houtman en de zakenman Friedländer.Het proces gaat in zijn geheel om vier afpersingszaken, maar voor Holleeder heeft het OM in één zaak vrijspraak gevraagd. Tegen acht medeverdachten eiste het OM straffen van 240 uur taakstraf tot vier jaar gevangenisstraf.

Holleeder moet van justitie niet alleen wegens afpersing de cel in, maar ook voor het witwassen van crimineel geld, deelname aan een criminele organisatie, mishandeling en bedreiging.

De officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries maakten in hun betoog veelvuldig gebruik van de 'achterbankgesprekken' die Willem Endstra voerde met rechercheurs. Daarin vertelde hij uitvoerig over de afpersingspraktijken van Holleeder en diens handlangers.

Maandag behandelden de aanklagers het dossier-Endstra en besteedden ze langdurig aandacht aan de geldstromen waaruit de afpersing van de vastgoedmagnaat zou blijken. Ze maakten die stromen zichtbaar met behulp van een audiovisuele presentatie. (ANP)

Advocaat: eis niet onverwacht

AMSTERDAM - De eis van twaalf jaar cel tegen Willem Holleeder ''was te verwachten'', vindt Holleeders raadsman Jan-Hein Kuijpers. ''De rechtbank maakt uiteindelijk uit hoe het zal uitpakken.''

Holleeder neemt het betoog van de officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries en hun bijbehorende strafeis ''serieus'', aldus Kuijpers, maar het laatste woord is wat hem betreft nog lang niet gezegd. ''Hij weet wat er niet van klopt - tussen zijn versie van het verhaal en die van het OM zit een wereld van verschil. Holleeder houdt er rekening mee dat er uiteindelijk recht gesproken zal worden.'' (ANP)

Zie ook:

Dossier Holleeder

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden