OM dient klacht in tegen advocaat van vernield Israëlisch restaurant

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie zal een klacht indienen tegen advocaat Herman Loonstein, omdat die informatie openbaar maakte uit het strafrechtelijke onderzoek naar de Palestijn die de ruiten insloeg van Israëlisch restaurant HaCarmel.

Maarten van Dun
Loonstein verdedigt het restaurant waar vorige week een boze Palestijnse man de ruiten vernielde. Beeld anp
Loonstein verdedigt het restaurant waar vorige week een boze Palestijnse man de ruiten vernielde.Beeld anp

Hoofdofficier van justitie Theo Hofstee zal contact opnemen met de Amsterdamse deken van de orde van advocaten om een klacht in te dienen over het gedrag van Loonstein, die de eigenaren van het getroffen restaurant bijstaat. De deken houdt toezicht op de advocatuur. Loonstein verspreidde woensdag een uitgebreid persbericht over de zaak.

Het OM verwijt Loonstein, die de eigenaren van het getroffen restaurant bijstaat, dat hij delen van het strafdossier openbaar heeft gemaakt.

'Ongepast en klachtwaardig'
Een woordvoerder van het OM legt desgevraagd uit: "Advocaat Loonstein heeft een strafdossier verstrekt gekregen omdat hij de advocaat is van de benadeelde partij. Dat dossier is verstrekt zodat hij zijn procespositie kan bepalen. Dat er vervolgens informatie uit dat dossier wordt gedeeld vindt het Openbaar Ministerie ongepast en daarom klachtwaardig."

Loonstein deelde gisteren in een openbaar bericht op Twitter informatie uit het strafdossier. In het bericht, waarin Loonstein het OM opriep om de verdachte onmiddelijk 'op te pakken omdat hij een ernstig gevaar vormt voor de samenleving.' Ook schreef Loonstein dat de verdachte 'gevechtservaring' had.

Loonstein deelde verder onder andere mee dat de verdachte tijdens zijn verhoor had verklaard 'bereid te zijn meer geweld toe te passen' en dat hij tijdens het verhoor het martelaarschap had verheerlijkt. In hetzelfde bericht verspreidde Loonstein informatie over de herkomst en achtergrond van de verdachte.

Aanvullende verklaring
Het bericht van Loonstein werd door allerlei media overgenomen en leidde tot grote beroering. Vanochtend kondigde Loonstein via Twitter opnieuw aan met een aanvullende verklaring te komen, maar die bleef tot op heden uit.

De Amsterdamse deken van advocaten zal besluiten wat met de klacht van het OM gebeurt. Als de deken de klacht aanhangig maakt, zal Loonstein zich voor de tuchtrechter moeten verantwoorden. Die zogeheten Raad van Discipline kan een advocaat maatregelen opleggen, zoals een waarschuwing, berisping of ontzetting uit het ambt. Dat laatste gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen.

Herman Loonstein reageert aan de telefoon verrast op het bericht over de klacht. "Dat is nieuw voor mij. Kennelijk hebben ze bij het OM zulke natte voeten dat ze niet schieten op diegene die 'Allah Akbar' roept, maar op de advocaat die getroffen restauranthouders bijstaat."

Volgens Loonstein heeft hij met het delen van de informatie louter de belangen van zijn cliënt behartigt. "Het doel was bekendheid te geven aan wat er eigenlijk aan de hand was. Het OM is daarin tekortgeschoten." Volgens Loonstein heeft hij geen regels overtreden.

De deken van de orde van advocaten, Pieter van Regteren Altena, laat weten dat hij de klacht van het OM zodra die is ingediend zal onderzoeken.

Zie ook: Vandaal koosjer restaurant verklaart: 'Geen antisemitisme'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden