OM blijft bij uitlevering 'seksrabbijn' Berland

Het Openbaar Ministerie (OM) blijft erbij dat de omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland (77) kan worden uitgeleverd aan Israël. Dit bleek vanmorgen bij de voortzetting van het uitleveringsproces. Gisteren zei Berlands advocaat Louis de Leon dat zijn cliënt zodanig ziek was, lichamelijk, dat een uitlevering 'inhumaan' zou zijn.

Rabbijn Berland (rechts) Beeld anp
Rabbijn Berland (rechts)Beeld anp

Het OM vroeg de rechtbank in november afgelopen jaar al de uitlevering toe te staan. Die stelde een eindoordeel echter uit, nadat de verdediging van Berland stukken had overlegd waaruit bleek dat de ontuchtgevallen waarvan de rabbijn wordt verdacht buiten de door Nederland erkende grenzen van Israël zouden hebben plaatsgehad. Volgens het OM werpt dat echter geen nieuw licht op de zaak.

De officier van justitie wees daarbij op wat zij het interstatelijk vertrouwensbeginsel noemde. 'Als de Israëlische autoriteiten stellen dat zij rechtsmacht hebben, dan dient dit te worden aangenomen', stelde zij.

Volgens haar is hetzelfde verweer al in meerdere Israëlische uitleveringszaken gevoerd, maar steeds verworpen.

Zij botste op dit punt hard met advocaat Louis de Leon, die wil dat de rechtbank de uitlevering om deze reden verhindert of tenminste voorlegt aan het Europees Hof van Justitie. Volgens de raadsman is er binnen de Europese Unie geen enkele richtlijn die voorschrijft hoe lidstaten moeten omgaan met de rechtsmacht in bezette gebieden.

Lees hier het interview met rabbijn Eliezer Berland (77).

null Beeld Mike Roelofs
Beeld Mike Roelofs

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden