OM blijft achter kroongetuige Passage staan

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam blijft in het liquidatieproces Passage pal achter kroongetuige Peter la S. staan. Dat bleek dinsdag bij de voortzetting van het proces. Onlangs leek La S. een bom onder het proces te hebben gelegd met een aantal documenten die justitie op een bij La S. inbeslaggenomen laptop had gevonden.

Café De Hallen op de hoek Willem de Zwijgerlaan/Jan van Galenstraat in Amsterdam waar kroegbaas Thomas van der Bijl werd vermoord. Peter la S. wordt verdacht van de moord. Beeld ANP

In een paar van die documenten beweerde La S. dat hij op cruciale onderdelen in zijn procesverklaringen had gelogen en van alles had verzonnen. Twee weken geleden legde de getuige aan de rechtbank uit dat die documenten als onderdeel van zijn tactiek moesten worden beschouwd. Hij wilde er het Team Getuigenbescherming mee onder druk zetten en er zijn verdediging mee voeren voor het geval het OM de deal met hem zou opzeggen.

La S. heeft de afgelopen jaren voortdurend overhoop gelegen met justitie. 'Hij kan keihard zijn, als dat hem dichter bij zijn doel brengt', zei officier van justitie Betty Wind. 'Hij is bijna onmogelijk als OM-partner.'

Gedwee hoeft niet
Gedwee hoeft een kroongetuige niet te zijn, betoogde Wind. 'Dat is waarschijnlijk ook te veel gevraagd voor deze categorie personen afkomstig uit dit door en door zieke criminele milieu.' In dat milieu sluit je geen deal met een eerzame burger. 'In het riool zwemmen geen witte zwanen', citeerde Wind strafrechtgeleerde Ybo Buruma.

Wind kenschetste Peter la S. als getuige die 'consistent en overtuigend' heeft verklaard, alle door hem veroorzaakte problemen ten spijt. Het OM zou opnieuw met een kroongetuige in zee gaan, als daarmee huurmoordenaars en hun opdrachtgevers kunnen worden gepakt. De grens is dat de verklaringen van zo'n getuige 'toetsbaar en verifieerbaar' moeten zijn. Bij La S. is dat 'aantoonbaar het geval', meent de officier.

Wind en haar vier collega-officieren zijn dinsdag begonnen aan de laatste ronde waarin zij hun standpunten over de megazaak uiteen kunnen zetten. Daarop mogen de advocaten nog reageren. Het vonnis van de rechtbank wordt begin volgend jaar verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden