Update

OM biedt excuses aan: toch geen zelfmoord Talitha (25)

Het Openbaar Ministerie had niet mogen concluderen dat de 25-jarige Talitha uit Amsterdam in 2013 zelfmoord heeft gepleegd. Dat heeft het OM Noord-Holland geschreven in een brief aan de familie van de jonge vrouw.

null Beeld anp
Beeld anp

Het lichaam van de vrouw werd in 2013 overreden door een trein in Heerhugowaard. Volgens Sébas Diekstra, de advocaat van de familie, verklaarde de machinist dat het lichaam al roerloos op het spoor lag. 'En dat is a-typisch bij zelfdoding.'

Toch is er volgens Diekstra door politie en justitie van meet af aan uitgegaan van zelfmoord, waardoor mogelijke sporen die zouden wijzen op een misdrijf niet zijn veilig gesteld. Diekstra heeft daar een klacht over ingediend. De hoofdofficier van justitie concludeert nu, naar aanleiding van deze klacht, dat er toch geen bewijs was voor zelfmoord en biedt excuses aan de familie aan.

Cold-case team
Een doorbraak, stelt Diekstra. 'De familie heeft anderhalf jaar lang gestreden voor onderzoek en is amper aan rouwverwerking toegekomen.' De familie en de advocaat hopen dat het OM overgaat tot een onderzoek naar de dood van Talitha. 'Ik zou zeggen: zet er een cold-case team op en onderzoek deze zaak.'

Diekstra heeft ook aangifte gedaan tegen de politiemedewerker die het eerste ter plaatse was. Hij verklaarde bij het lichaam van Talitha een briefje met de treintijden te hebben gevonden. 'Hij had het ook over aantekeningen van een looproute naar het spoor en iets over een hek, naar de plek waar ze gevonden is.'

Aanwijzing
Dit briefje zou een duidelijke aanwijzing voor zelfdoding kunnen zijn, en het oordeel dat het om zelfdoding gaat kunnen rechtvaardigen. Alleen, volgens Diekstra is zijn die aantekeningen nooit gevonden. Wel dook veel later in de spullen die aan de familie zijn overhandigd een briefje op met treintijden. Maar die treintijden waren van een dag voor haar dood, en er stonden geen aantekeningen over een looproute bij.

In alle verklaringen, benadrukt de advocaat reppen de agenten over één briefje. Dat moet dus dit briefje zijn. De advocaat heeft tegen deze politie-ambtenaar aangifte gedaan voor meineed. Het onderzoek naar die aangifte loopt nog, aldus het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden