OM bevestigt aanhouding verdachte moord Vaatstra

De zaak Vaatstra lijkt opgelost. Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft bevestigd dat op basis van een DNA-match een 44-jarige man is aangehouden in verband met de moord op Marianne Vaatstra in 1999.

Eerder vanochtend liet Peter R. de Vries via Twitter weten dat de politie een 44-jarige man heeft gearresteerd die wordt verdacht van de moord op Marianne Vaatstra. Er is een '100 procent DNA-match' in de zaak, zei De Vries.

Even later bevestigde ook de vader van Marianne, Bauke Vaatstra, de aanhouding. De verdachte heeft zelf DNA ingeleverd. Hij kwam niet naar voren als gevolg van een match met een van zijn familieleden, zo zei vader Vaatstra.

De opgepakte man woont in Oud Woude, ongeveer 2,5 kilometer van het weiland in Veenklooster waar het lichaam van Vaatstra werd gevonden.

De verdachte is zondagavond rond 23.00 uur opgepakt in zijn huis. 'De familie Vaatstra is direct ingelicht over deze doorbraak, ik heb zelf met de familie gesproken', vertelde De Vries vanochtend op Radio 1. 'Het gaat om een Friese boer met een eigen bedrijf, en voor zo ver ik weet, is het niet een man met een criminele achtergrond.'

Laatste check
Het Nederlands Forensisch Instituut doet vandaag nog een laatste check, 'maar we gaan ervan uit dat hij het is', zei Bauke Vaatstra. 'Onvoorstelbaar wat er door je heen gaat. Het is al 13 jaar geleden en dan ineens op een zondagavond krijg je een bericht: we hebben hem.'

Vaatstra kent de man niet persoonlijk, maar zegt dat zijn kinderen met diens kinderen op school hebben gezeten. 'Ik heb de hele nacht niet geslapen. Het is geweldig nieuws.'

'Mijn blijdschap over doorbraak en 100 procent match in zaak Vaatstra kent geen grenzen! Dit is het nieuws waarop we altijd hebben gewacht', jubelde de misdaadverslaggever op Twitter.

Marianne Vaatstra werd in 1999 op 16-jarige leeftijd verkracht en vermoord. Zij was onderweg van Kollum naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde. 'De familie is enorm opgelucht, dit is het nieuws waar ze dertien jaar op hebben zitten wachten. Maar de schrik is natuurlijk ook erg groot. Bepaalde familieleden kenden de verdachte behoorlijk goed', aldus De Vries.

DNA-onderzoek
Volgens de misdaadverslaggever is de verdachte gevonden dankzij het DNA-verwantschaponderzoek. Dat begon eind september in de omgeving van het weiland in Veenklooster waar Vaatstra werd gevonden. Ruim 8000 mannen werden opgeroepen om hun DNA af te staan, 89 procent van hen deed dat ook.

Het idee achter dit onderzoek is dat er via een familielid een match kan worden gemaakt met de daadwerkelijke dader. Vandaar dat alle mannen die in een straal van 5 kilometer rondom het plaats delict woonden werden aangeschreven. Het NFI verwachtte destijds ongeveer vijf maanden nodig te hebben voor de analyse, maar gisteravond bleek dat er al een match was.

'Ik pleit al jaren voor dit soort onderzoek, ik heb er tien jaar terug zelfs een rechtszaak voor aangespannen', vertelt De Vries tegen het ANP. 'Dat er nu via dergelijk onderzoek een verdachte is aangehouden, is een geweldige mijlpaal. Dit is waar het om draait, er kunnen onvoorstelbare successen worden geboekt.' Volgens De Vries bewijst de arrestatie van een 44-jarige man dat dit soort onderzoek veel vaker uitgevoerd zou moeten worden.

Eind september: de politie in Drachten neemt wangslijm af bij een collega om te oefenen voor het DNA-onderzoek in de zaak-Vaatstra. Beeld anp
Eind september: de politie in Drachten neemt wangslijm af bij een collega om te oefenen voor het DNA-onderzoek in de zaak-Vaatstra.Beeld anp
Het graf van Marianne Vaatstra in Zwaagwesteinde. Beeld anp
Het graf van Marianne Vaatstra in Zwaagwesteinde.Beeld anp
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden