OM: Bende Rotterdamse autodieven leverde wagens voor liquidaties

Justitie verdenkt een bende autodieven uit Rotterdam ervan de vluchtauto's te hebben geleverd voor de liquidatie van de Amsterdamse beroepscrimineel Gwenette Martha en voor de poging diens vertrouweling Chahid Y. dood te schieten.

Rechercheurs bij de auto die werd gebruikt bij de liquidatie van Gwenette Martha, in mei vorig jaar. De auto werd volgens justitie gestolen door de bende Rotterdamse autodieven. Beeld Amaury Miller
Rechercheurs bij de auto die werd gebruikt bij de liquidatie van Gwenette Martha, in mei vorig jaar. De auto werd volgens justitie gestolen door de bende Rotterdamse autodieven.Beeld Amaury Miller

Officier van justitie Koos Plooij ziet aanwijzingen dat de dieven 'echt wel hebben geweten dat de auto's niet bestemd waren voor plezierritjes' - al kan hij (nog) niet hard maken dat de tien verdachten liquidaties mee voorbereidden.

De 'criminele organisatie' kwam in beeld in het onderzoek naar een mislukte liquidatie van een crimineel in Den Haag, 28 april 2014.

Hoofdverdachte Ivan H. (33) zou een week tevoren met drie anderen in recreatiepark Port Zélande de BMW hebben gestolen waarin de daders na die moordpoging vluchtten. Gaandeweg kwam een professioneel opererende groep in beeld die stelselmatig snelle bolides zou hebben gestolen om die, met valse kentekenplaten, aan andere criminelen door te verkopen.

Koud zetten
Ivan H. was volgens justitie betrokken bij de diefstal of heling van zeker negentien auto's en een motor. Zijn medeverdachten zouden bij diefstallen betrokken zijn geweest. De verdachten zouden zeer bedreven zijn geweest in het weghalen van voornamelijk BMW's, maar ook andere prijzige auto's, die ze vervolgens 'koud zetten' op straat of in een loods, om te bezien of de politie ze in de gaten had.

De BMW waarin de schutters op 22 mei 2014 vluchtten na de moord op Martha in Amstelveen-Noord was in de nacht van 30 op 31 maart gestolen in Rotterdam. Ivan H. zou er op 3 mei mee hebben getankt zonder te betalen - volgens justitie vlak voordat hij de auto aan criminelen uit de regio Amsterdam moet hebben verkocht.

Brandbare vloeistof
Op 4 juli 2014 zouden drie verdachten uit de groep een Volkswagen Golf hebben gestolen in Huizen. Die is 17 maart 2015 met valse kentekenplaten gevonden in Amsterdam. In de Golf lag een petfles met een brandbare vloeistof - wat de recherche doet vermoeden dat de auto bij een ernstig misdrijf gebruikt zou worden en in brand zou worden gestoken.

De BMW waarin de schutters reden die 1 november 2014 in Almere de Amsterdamse crimineel Chahid Y. probeerden te liquideren, was in de nacht van 12 op 13 september gestolen in Bergen op Zoom. Onder de huurauto waarin Y. en een vriend reden ontplofte een bom, waarna Y. vanuit de BMW met een automatisch wapen onder vuur werd genomen. Hij ontkwam. Op de valse kentekenplaten op de vluchtauto van de daders zaten vingerafdrukken van een verdachte uit de Rotterdamse bende. Hij zou de middag na de diefstal in een afgeluisterd gesprek hebben gezegd dat hij 'die waggie' had gepakt.

Opsporing Verzocht
Dat de autodieven wisten dat de gestolen auto's bij liquidaties zouden worden gebruikt, maakt de recherche op uit afgeluisterde gesprekken. Verdachten hadden grote belangstelling voor uitzendingen van Opsporing Verzocht waarin (pogingen tot) liquidaties aan de orde kwamen. Hard bewijs ontbreekt vooralsnog.

De meeste verdachten zijn in maart gearresteerd. Sommigen zijn inmiddels vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. De Amsterdamse rechtbank trekt eind januari, begin februari vijf tot zes dagen uit voor hun proces.
Advocaat Willemijn van der Voet van Ivan H. vindt dat hem 'veel en veel te veel (autodiefstallen) in zijn schoenen worden geschoven'. Slechts in zeven gevallen zijn er volgens haar sterke aanwijzingen dat haar cliënt betrokken was. Dat H. of medeverdachten wisten dat auto's voor aanslagen zouden worden gebruikt 'volgt niet uit het dossier'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden