OM: Amsterdamse makelaar inde tonnen crimineel geld

De Amsterdamse makelaar Puck L. verhuurde volgens het OM woningen aan criminelen. Ze wordt vervolgd voor het witwassen van ruim 3 ton.

Maarten van Dun
Deze tas met twee miljoen euro vond de politie in een hotel in Bos en Lommer. Tijdens onderzoek dat volgde, kwam Puck L. in beeld. Beeld Politie
Deze tas met twee miljoen euro vond de politie in een hotel in Bos en Lommer. Tijdens onderzoek dat volgde, kwam Puck L. in beeld.Beeld Politie

Update: Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft Puck L. op 10 juli 2019 integraal vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

De Nederlandse politie krijgt in het voorjaar van 2015 een heel concrete tip van de Amerikaanse opsporingsdiensten: een man die in Amsterdam verblijft, is betrokken bij het witwassen van veel drugsgeld.

Een observatieteam van de politie volgt de man en ziet hoe hij een hotelkamer huurt in Bos en Lommer, kennelijk voor een ontmoeting. De politie valt binnen en in de kamer ligt een kleine 2 miljoen euro, briefgeld keurig verpakt in stapeltjes. Op bewakingsbeelden van het hotel valt op dat ten tijde van de inval de Bosniër Osman V. (42) de garage inrijdt. De politie besluit hem te volgen - maandenlang.

Fotomodel
Zo komt ook Puck L. (44) in beeld. Een observatieteam ziet hoe V. eind mei in Amsterdam een pakket bankbiljetten aan L. overhandigt. Dat doet de wenkbrauwen fronsen. Puck L., voormalig fotomodel en pendelend tussen de societykringen van Amsterdam, Vinkeveen en Ibiza, is dan al jaren actief in Amsterdam als makelaar en woningbeheerder.

Het is niet de eerste keer dat ze bij de politie in beeld komt. Ze was één van de vrouwen rondom de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra én haar naam kwam voor in het omvangrijke onderzoek naar een makelaarskantoor voor criminelen, dat onder andere een villa van Katja Schuurman in Vinkeveen verhuurde, waarna er een grote partij wapens werd gevonden. In beide zaken was L. overigens geen verdachte.

Met haar bedrijven Netvast Livings en makelaarskantoor 21 Zuid beheert L. een flink aantal panden voor mensen die hun Amsterdamse woning willen verhuren. L. zoekt de huurders, doet de administratie en int de huurpenningen.

Voortvluchtig
Maar volgens justitie heeft L. een opmerkelijke klantenkring. Telkens worden criminelen gelinkt aan haar panden. Zo wordt bij een huurder cocaïne gevonden, waarna ook bij huiszoeking drugs en wapens worden gevonden. Een andere huurder blijkt een voortvluchtige Ierse crimineel.

Osman V. is voor L. een tussenpersoon, die veel buitenlandse huurders aanbrengt, voor korte periodes. Maar dat loopt niet volgens de regels: een Joegoslavische huurder in een appartement op de Bos en Lommerweg blijkt met valse papieren op de contracten te staan.

Hand-en-spandiensten
Zo komt L. nadrukkelijk bij het OM in beeld als 'facilitator'. Dat zijn mensen zoals makelaars, advocaten, notarissen en autoverhuurders die criminelen met hand-en-spandiensten in staat stellen de wet te ontduiken. Juist die categorie heeft de speciale aandacht van politie en justitie.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie vervolgt Puck L. voor het witwassen van ruim 3 ton aan contant ontvangen huurgelden, voor 29 verschillende panden. Volgens het OM had L. moeten weten dat het contante geld dat zij ontving voor de woningen van misdrijven afkomstig was.

Geen bewijs
Volgens L.'s advocaat Robbert Jonk is het een misvatting dat zijn cliënte zich met criminelen heeft ingelaten: "Er is al geen enkel bewijs dat het geld van misdrijven afkomstig was, laat staan dat mijn cliënte dat had moeten weten. Zij is juist diegene die alles keurig administreerde, die altijd vroeg naar loonstrookjes en andere documenten. Bovendien is er tegen geen van de huurders een verdenking van witwassen, dus het is onbegrijpelijk dat het OM wel mijn cliënte vervolgt."

Bosniër Osman V. wordt verdacht van witwassen van de bijna 2 miljoen euro die in de hotelkamer was gevonden en van 24.000 euro huur die hij contant aan Puck L. betaalde. Zijn advocaat Sunil Ramdihal zegt dat zijn cliënt zich van geen kwaad bewust is voor wat betreft de 2 miljoen euro in de hotelkamer.

"Hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Dat hij huurders regelde voor L. was gewoon een zakelijke afspraak. Het OM begrijpt kennelijk niet dat er nog steeds veel mensen in de wereld zijn die graag contant geld gebruiken."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden