OM: Amsterdam mocht tonen hakenkruis Pegida verbieden

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) terecht bepaald dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld geen hakenkruis mocht tonen tijdens een demonstratie op 27 februari van dit jaar.

ANP/Redactie
Pegida-voorman Edwin Wagensveld wijst tijdens een toespraak naar het getoonde hakenkruis. Beeld anp
Pegida-voorman Edwin Wagensveld wijst tijdens een toespraak naar het getoonde hakenkruis.Beeld anp

Hoewel het logo waarop het symbool was te zien niet strafbaar is, kon volgens de officier van justitie terecht worden gevreesd voor wanordelijkheden. De boete van 250 euro blijft als het aan het OM ligt dan ook staan, zo bleek donderdag bij de kantonrechter in Amsterdam.

De burgemeester had voorafgaand aan het protest kenbaar gemaakt dat Pegida, net als bij een demonstratie in februari, geen hakenkruis mocht tonen.

Wagensveld was het niet met dit verbod eens en onthulde op een podium een afbeelding van een hakenkruis in een prullenbak. Hij werd daarop opgepakt en later op de dag vrijgelaten. Ook zes andere demonstranten werden aangehouden.

Wet overtreden
In een uitzending van het programma Argos stelde Berend Roorda, onderzoeker van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid en adviseur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, eerder de voorschriften van Van der Laan ter discussie. Roorda zegt dat de burgemeester met het verbieden van hakenkruizen de wet overtrad.

Dit soort voorschriften mogen volgens de onderzoeker geen betrekking op de inhoud van de demonstratie, alleen op bijvoorbeeld de verkeerssituatie of de gezondheid.

Verstoring
De Pegidavoorman zei donderdag dat hij het niet eens was met het voorschrift van Van der Laan omdat het in zijn optiek over de inhoud ging. Met het logo waarop onder meer een hakenkruis in een prullenbak wordt gegooid, wil Pegida volgens hem juist laten zien dat de groep tegen nazi's is. "De burgemeester gaat over de ordehandhaving, maar beslist niet over de inhoud van mijn demonstratie."

Volgens het OM gaat het in deze zaak vooral om de vraag of het tonen van het hakenkruis tot verstoring van de openbare orde kon leiden. Hoewel de boodschap van het logo na 'goede bestudering' laat zien dat het symbool in een prullenbak wordt gegooid, is het maar de vraag of iemand op straat dit ook zo opvat, aldus de officier.

"Aangezien er in Amsterdam zoveel joodse burgers zijn afgevoerd in de Tweede Wereldoorlog en er nog steeds de grootste joodse gemeenschap woont van Nederland, zijn hakenkruisen op geen enkele manier toegestaan uit vrees voor wanordelijkheden."

Tandenborstel
Wagensveld had voor de zekerheid zijn tandenborstel bij zich, want hij is niet van plan de boete te betalen. "Dan ga ik zitten," zei hij. Hij kon donderdag echter gewoon weer naar huis, want de rechter doet over twee weken uitspraak. De Pegida-voorman moest eigenlijk begin september al voor de rechter verschijnen, maar de zitting ging niet door omdat Wagensveld een t-shirt droeg met daarop het betreffende logo. Hij mocht hier van de rechtbank niet mee naar binnen.

Lees ook: 'Ik doe wat ik wil, geen burgemeestertje verbiedt mij dat' [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden