Nieuws

OM: ‘Alsnog leesbaar gemaakte berichten extra bewijs tegen Rico de Chileen’

Onlangs leesbaar gemaakte tekstberichten leveren volgens het Openbaar Ministerie extra bewijs dat de Amsterdamse Chileen Richard R. (46) met Ridouan Taghi én de tot levenslang veroordeelde Naoufal F. communiceerde over liquidaties. 

Richard R. moest de zitting volgen live vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.Beeld ANP

De berichten zouden ook bevestigen dat ‘Rico de Chileen’ een leidende rol speelde in de ‘criminele organisatie’. Richard R. en Naoufal F. zouden elkaar schrijven over ‘af te leggen’ (te observeren) personen en over concrete onderwereldmoorden.

De e-mails komen uit een versleutelde PGP-Blackberry (Pretty Good Privacy) van Naoufal ‘Noffel’ F. De telefoon werd op 7 april 2016 bij hem aangetroffen toen hij werd gearresteerd op zijn onderduikadres in het Ierse Dublin. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wist de Blackberry pas op 16 maart jongstleden te kraken. De gebruiker van de Blackberry, volgens justitie ‘Noffel’, had de berichten gewist, maar NFI-deskundigen hebben ze nu weer leesbaar gemaakt.

Dat meldden de officieren van justitie woensdag in de zaak 13Orinus – vanwege de coronacrisis dit keer niet gehouden in ‘de bunker’, maar in de gewone Amsterdamse rechtbank, omdat Richard R. de zitting via een videoverbinding moest volgen vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij zat geboeid achter een tafel.

Ontvoeren in ‘colo’

De berichten spreken weer tot de verbeelding, zoals zoveel onthulde berichten waarvan criminelen de illusie hadden dat die nooit openbaar zouden worden. 

Zo zou Richard R. op 14 maart 2016 met Naoufal F. hebben gemaild over ‘500 kilo’ (cocaïne) die ze ‘die slang’ – volgens de recherche Jalal el A. – gaan ‘laten afgeven’. Vervolgens was er sprake van een plan om hem te ‘ontvoeren’ daar ‘in colo’ (Colombia). Jalal el A. zou een neef zijn van rivaal Karim Bouyakhrichan, broer van de in 2014 in Spanje geliquideerde Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan.

R. zou ‘Noffel’ ook een bericht hebben doorgestuurd van maffiabaas Raffaele Imperiale. Die opereerde jarenlang vanuit Amsterdam en werkte volgens justitie nauw samen met Taghi en Richard R. 

Imperiale en Richard R. en consorten hadden het volgens justitie gezamenlijk voorzien op Karim Bouyakhrichan. Volgens justitie was het Imperiale die aan R. de locatie doorstuurde waar Bouyakhrichan vier keer per week zou sporten, om daarna wat te eten aan de bar.

Uitleg

De officieren van justitie vinden dat de berichten schreeuwen om uitleg van Richard R., maar die zwijgt daarover vooralsnog.

Op 25 maart 2016 zou R. aan F. berichten hebben gestuurd ‘waaruit kan worden afgeleid’ dat ‘R. een doelwit heeft’ dat hij wil laten liquideren. (‘Die kankerrat die moet broer, die is meteen k.o. broer’.)

De aanklagers: “Wij horen graag van R. als wij dit bericht anders moeten lezen.”

Vlak voordat Naoufal F. werd gearresteerd op zijn onderduikadres, zou ‘Noffel’ een bericht van Ridouan Taghi hebben doorgestuurd aan Richard R.: “Sir vraag hermano wat top top spullen kosten in guyana!” (‘Hermano’ was de bijnaam van Richard R.)

Justitie ziet ook in deze berichten bevestigd dat R., Taghi en ‘Noffel’ een driemanschap vormden.

Dubieuze hypothese

Leon van Kleef, advocaat van Richard R., stelt dat justitie ‘een dubieuze hypothese’ heeft opgetuigd om de media te voeden met het beeld dat een driemanschap de moorddadige organisatie leidde. De raadsman herhaalde wat hij vaker heeft betoogd: de aanklagers trekken ten onrechte allerlei conclusies uit flarden van gesprekken, waarvan bovendien niet vaststaat dat de verdachten die daadwerkelijk voerden. Van Kleef wil nog volop nader onderzoek, maar krijgt maar mondjesmaat zijn zin. 

De rechtbankvoorzitter suggereerde dat ‘er misschien wel iemand is die ons duidelijkheid over kan geven’, maar R. zweeg.

De rechtbank behandelt het proces inhoudelijk gedurende vijf dagen in juni. Richard R. is in deze zaak beschuldigd van drugshandel, witwassen en het leiden van een criminele organisatie. Hij wordt in dit proces niet voor concrete liquidaties vervolgd. Dat zou eventueel later kunnen.

Gevaar door corona

Ook Richard R. en zijn advocaat Leon van Kleef worden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught belemmerd door corona en lopen besmettingsgevaar, stelden ze.

Richard R.: “Ook ik ondervind gevaar door corona. Ik word zes keer per dag gefouilleerd door twee bewaarders zonder mondkapjes. Daar geef ik ze niet de schuld van, maar het is zo.”

Van Kleef ‘wordt alleen in noodgevallen’ toegelaten tot de zwaarst beveiligde inrichting van Nederland, zei hij. “Daar mag ik me dan richting mijn cliënt wurmen. Ik heb mijn cliënt in de afgelopen weken twee keer bezocht, omdat er grote druk is dat te doen.”

Het proces moet begin juni immers beginnen.

De advocaat vroeg de rechtbank R. vrij te laten door de voorlopige hechtenis te schorsen. Hij kan vanwege de coronacrisis toch niet vluchten. Van Kleef: “Er gaan geen vluchten. Waar moet hij heen? België? Nee. Duitsland? Nee.”

Justitie verwerpt dat argument, ook omdat regeringen de maatregelen steeds bijstellen en mogelijk binnenkort versoepelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden