Olympus sleept eigen managers voor rechter om fraude

Het Japanse bedrijf Olympus heeft rechtszaken aangespannen tegen 19 zittende en voormalige bestuurders van het bedrijf in verband met een al langer slepend fraudeschandaal. Dat meldde de fabrikant van camera's en optische apparatuur dinsdag.

Redactie
Michael Woodford, voormalig CEO bij Olympus. Hij werd ontslagen nadat hij de fraudezaak bij het bedrijf aan het licht had gebracht. Beeld REUTERS
Michael Woodford, voormalig CEO bij Olympus. Hij werd ontslagen nadat hij de fraudezaak bij het bedrijf aan het licht had gebracht.Beeld REUTERS

Met de fraudezaak, die vorig jaar oktober aan het licht kwam, is omgerekend 1,3 miljard euro gemoeid. Olympus had 13 jaar lang verliezen op beleggingen weggemoffeld met behulp van acquisities en buitensporige betalingen aan adviseurs. Ook had het concern een dubbele boekhouding.

Schadevergoedingen
Een onafhankelijk onderzoekspanel heeft bepaald dat bestuurders van Olympus medeplichtig zijn geweest aan de fraude of ervan op de hoogte waren, maar niets hebben ondernomen. Het bedrijf wil voor omgerekend 160 miljoen euro aan schadevergoedingen eisen van de managers.

De zaak werd in de openbaarheid gebracht door de Britse topman Michael Woodford. Die werd vervolgens ontslagen omdat hij bedrijfsgeheimen zou hebben onthuld. Woodford gaat schadevergoeding eisen van Olympus vanwege zijn ontslag.

Olympus heeft dinsdag bekendgemaakt dat de bestuurders die zijn aangeklaagd, onder wie topman Shuichi Takayama, in maart of april zullen aftreden. Dat zal gebeuren na een ingelaste aandeelhoudersvergadering.

Aandelenkoers omhoog
Op de aandelenbeurs van Tokio steeg de koers van het aandeel Olympus met 30 procent na de bekendmaking van het nieuws. Na het uitbreken van het schandaal daalde de koers van het aandeel nog met 50 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden