Olympische selectie biedt geen verrassingen

AMSTERDAM - De hockeybondscoaches Roelant Oltmans (mannen) en Marc Lammers (vrouwen) vertrouwen in Peking op ervaring. Ze hebben geen verrassingen opgenomen in hun olympische selecties.

De naam die de meeste wenkbrauwen deed fronsen, was die van Floris Evers. De 25-jarige middenvelder van Amsterdam - in de winter door Oltmans al thuisgelaten voor een trainingsstage in Zuid-Afrika - overleefde de uiteindelijke schifting niet. Dat was een gevolg van de beslissing van Oltmans om recordinternational Jeroen Delmee én Teun de Nooijer op het middenveld te gaan gebruiken in Peking. Delmee kan ook in de verdediging spelen, De Nooijer staat ook wel in de spits. Door ze beiden op het middenveld te posteren, had Oltmans een overschot aan mensen voor drie posities.

Ook Ebi Kessing was het slachtoffer van deze beslissing. De 23-jarige Bloemendaler heeft echter aanmerkelijk minder ervaring dan Evers: 39 om 141 interlands. Oltmans gaf aan dat Evers minder multifunctioneel is dan de overgebleven middenvelders. Het is de eerste keer sinds zijn debuut in 2002 dat Evers, ooit beschouwd als de opvolger van De Nooijer, buiten de boot valt. Hij toonde gisteren berusting. Evers: ,,Ik heb de laatste drie jaar gemerkt dat Oltmans minder enthousiast over me was, en dat ik altijd harder moest vechten. Voor mijn gevoel heb ik er alles aan gedaan.''
In totaal selecteerde Oltmans negentien spelers. Er valt nog één verdediger - Sander van der Weide of Wouter Jolie - af na 20 juli, als Nederland een oefeninterland speelt tegen België. Twee van de achttien overgebleven spelers gaan als officiële reserves mee naar Peking. De reserves krijgen wel een accreditatie, maar verblijven niet in het olympisch dorp en mogen alleen worden opgeroepen bij blessures. Keeper Jaap Stockman krijgt die rol sowieso toebedeeld. Oltmans beslist in een later stadium welke veldspeler de reserve wordt.

Lammers selecteerde achttien speelsters. Marieke Matheussens (Amsterdam) en Michelle van der Pols (Kampong) vielen af; keepster Floortje Engels en spits Kelly Jonker (beiden Amsterdam) zijn de reserves van de vrouwenploeg. Vanwege een mindere vorm bij enkele van zijn ervaren speelsters, bestond even de verwachting dat Lammers enkele grote namen thuis zou laten. De bondscoach gaf gisteren echter aan weinig twijfels te hebben gekend. ,,Ik weet wat de ervaren speelsters kunnen en ik weet dat ze beter kunnen. Het moet een ervaren ploeg zijn in Peking, want het is niet zomaar een toernooi.''

De selecties:

Mannen
Guus Vogels (HGC), Geert-Jan Derikx, Taeke Taekema, Timme Hoyng (Amsterdam), Rob Derikx, Roderick Weusthof, Rogier Hofman (SCHC), Thomas Boerma, Ronald Brouwer, Laurence Docherty, Teun de Nooijer, Wouter Jolie (Bloemendaal), Jeroen Delmee, Rob Reckers, Matthijs Brouwer, Robert van der Horst (Oranje Zwart), Jeroen Hertzberger (Rotterdam), Sander van der Weide (Real Club de Polo).
Reserve: Jaap Stockmann (Bloemendaal).

Vrouwen
Lisanne de Roever, Eva de Goede (Kampong), Naomi van As (KZ), Eefke Mulder (Nijmegen), Minke Smabers, Wieke Dijkstra (Laren), Marilyn Agliotti (OZ), Fatima Moreira de Melo (Rotterdam), Miek van Geenhuizen, Ellen Hoog, Sophie Polkamp (Amsterdam), Minke Booij, Janneke Schopman, Maartje Goderie, Maartje Paumen, Lidewij Welten (Den Bosch).
Reserves: Kelly Jonker, Floortje Engels (Amsterdam). (GPD/ ROBERT-JAN FRIELE)

undefined

Floris Evers niet mee naar Olympische spelen. Foto ANP/OLAF KRAAK Beeld
Floris Evers niet mee naar Olympische spelen. Foto ANP/OLAF KRAAK

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden