Olympische ploeg terug in Nederland

De Nederlandse sporters, die in totaal vier gouden, een zilveren en drie bronzen medailles behaalden op de Winterspelen van Vancouver, landden dinsdagmiddag op Schiphol. Op de luchthaven heetten honderden fans de sporters welkom.

Rond half vier arriveerden de eerste sporters in de aankomsthal, waar een paar honderd fans, familie en vrienden hen stonden op te wachten. Vol spanning wachtten zij tot hun favoriet door de schuifdeuren kwam.

Schaatser Sven Kramer en zijn zichtbaar gespannen coach Gerard Kemkers kregen eveneens een luid applaus. Kramer zei tegen de massaal toegestroomde pers dat hij blij is weer thuis te zijn. Schaatscollega Bob de Jong, met brons om de nek, noemde het uniek zo weer thuis te komen. „Nu besef ik weer hoe het heeft geleefd in Nederland.”

Voor schaatser en goudenmedaillewinnaar Mark Tuitert stond een hele supportersclub klaar. Hij schudde snel wat handen en zei dat hij het feestgedruis de komende tijd op zich af laat komen. Zijn fans, gehuld in speciale Tuitertkleding, zongen uit volle borst het Sallandlied uit Holten. In de geboortplaats van de schaatser leven de Spelen enorm. Zo verkoopt de bakker Tuitertbroodjes en de slager Tuitertburgers.

Op 20 maart wordt Tuitert in het dorp gehuldigd, aldus Jet van Beek van de supportersvereniging. „Dan kan een klein dorp zo groot zijn.” Het feit dat de schaatser niet meer in Holten woont, maakt de fans niet uit. „Een geboren Holtenaar is en blijft een Holtenaar.”

In Haarlem, waar de officiële ontvangst plaats vond, werden de sporters onthaald met felicitaties, bloemen en applaus. De meeste bezoekers kwamen om een glimp op te vangen van schaatser Sven Kramer. Ook zijn coach Gerard Kemkers kreeg tijdens de optocht door de stad en het onthaal op de markt duidelijk veel steunbetuigingen.

„Gerard, we zijn trots op jou”, aldus een groot spandoek in het publiek. Langs de route die de olympische ploeg door de Grote Houtstraat aflegde naar de markt, stonden duizenden fans hun helden aan te moedigen en te feliciteren met hun prestaties in Vancouver. Kramer was duidelijk de meest gewilde sporter voor een handtekening. Onder begeleiding van extra beveiligers werd hij naar het podium op de Grote Markt begeleid.

Toen Kramer het podium betrad, kreeg hij een enorm applaus van het massaal toegestroomde publiek. De schaatsheld moest toegeven met een dubbel gevoel op het podium te staan. „Het was heel dubbel om terug naar Nederland te gaan. Ik had graag meer medailles meegenomen, maar dit blijft een goed gevoel.”

Presentator Jeroen van Nieuwenhuize vroeg zich hardop af wat Kramer had meegekregen van de grappen die in Nederland werden gemaakt over zijn fatale verkeerde wissel. „Ik heb gemerkt dat Nederlanders heel creatief zijn. Ik heb er vaak hard om moeten lachen.”

Sven Kramer (M) wordt samen met zijn vriendin Noami van As door beveiligers naar de bus gebracht. ( ANP)Beeld ANP
Nicolien Sauerbreij deelt handtekeningen uit aan het publiek. ( ANP)Beeld ANP
Nicolien Sauerbreij hangt tijdens het taxieen uit de cockpit. ( ANP)Beeld ANP
Markt Tuitert, Ireen Wust en Sven Kramer komen aan op Schiphol. ( ANP)Beeld ANP
Simon Kuipers zwaait naar fans nadat hij arriveerde uit Vancouver. ( ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden