Olympische collectie in de verkoop, stukje geschiedenis valt uiteen

Jaco Treurniet verzamelde veertig jaar lang alles over de Olympische Spelen van 1928. Deze week is de collectie voor het laatst te zien; na mislukt pogingen de verzameling in zijn geheel onder te brengen, gaan de objecten onder de hamer.

Jurryt van de Vooren
Rond oranje toffeeblik met bovenop een hardloper en de tekst 'IXe Olympiade 1928' Beeld Jaco Treurniet
Rond oranje toffeeblik met bovenop een hardloper en de tekst 'IXe Olympiade 1928'Beeld Jaco Treurniet

De grootste collectie memorabilia van de Olympische Spelen van 1928, de collectie van Jaco Treurniet, gaat aanstaande vrijdag onder de hamer. Daarmee valt een belangrijke verzameling over de hedendaagse Amsterdamse geschiedenis uiteen. Treurniet ziet zich echter gedwongen om de collectie te verkopen, mede vanwege zijn leeftijd en gezondheid.

In de afgelopen jaren hoopte Treurniet nog de complete verzameling te kunnen verkopen aan de stad Amsterdam, het Olympisch Stadion of het NOC*NSF. Zo zou de collectie-Treurniet in Nederland blijven, maar overleg met deze partijen liep telkens stuk op geld.

Grote invloed
Nog altijd zijn de Olympische Spelen van '28 het grootste sportevenement dat ooit door Nederland is georganiseerd. Meer dan drieduizend sporters uit 46 verschillende landen kwamen toen naar het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Dit evenement heeft grote invloed gehad op zowel de twintigste-eeuwse geschiedenis van Amsterdam als op de wereldwijde olympische beweging. Zo werd op de Spelen in Amsterdam voor het eerst het olympisch vuur aangestoken (niet door een beroemdheid, maar gewoon door een ambtenaar van het gemeentelijk gasbedrijf) en vrouwen mochten voor de eerste keer meedoen aan atletiek en turnen - samen met zwemmen de belangrijkste olympische sporten.

Vijfduizend euro
Treurniet verzamelde veertig jaar lang honderden objecten over de Olympische Spelen van 1928. Materiaal, zoals olympische medailles, programmaboekjes en handtekeningen, vond hij over de hele wereld.

Niemand verzamelde meer over dit onderwerp, alhoewel olympisch historicus Ton Bijkerk uit het Friese Fochteloo ook een enorme hoeveelheid vergaarde over de Spelen in Amsterdam. In 2012 verkocht Bijkerk al een groot deel van zijn collectie aan het Qatar Olympic & Sports Museum. Daarmee verdween al een belangrijk deel van het Amsterdamse en Nederlandse sportieve erfgoed naar het buitenland. Op 14 augustus zal dit waarschijnlijk opnieuw gebeuren als de verzameling van Treurniet bij MPO Veilingen in IJsselstein onder de hamer komt. Buitenlandse verzamelaars zitten in ieder geval al te azen op delen uit de collectie van Jaco Treurniet.

Tijdens de veiling worden zo'n duizend kavels aangeboden, die bij elkaar opgeteld ongeveer een ton in euro's moeten opbrengen. Dat bedrag is in ieder geval te herleiden door alle streefbedragen bij elkaar op te tellen. Van sommige kavels wordt veel verwacht; zo wordt een originele poster geraamd op vijfduizend euro. Natuurlijk komen er ook medailles onder de hamer: een gouden, zilveren en bronzen plak. Het zilver en brons zitten nog in de originele bewaardoosjes.

Tarzan
Ook heel bijzonder is een houten klomp met handtekeningen van Amerikaanse deelnemers, onder wie zwemkampioen Johnny Weissmuller, later een ster in de Tarzan-films. Daarvoor zullen in de Verenigde Staten heel wat verzamelaars inloggen om digitaal mee te bieden.

De kijkdagen beginnen dinsdag 11 augustus. Dat is gelijk ook de laatste keer dat de collectie Treurniet in zijn geheel te zien zal zijn.

Van sommige kavels wordt veel verwacht; zo wordt een originele poster geraamd op vijfduizend euro. Beeld Jaco Treurniet
Van sommige kavels wordt veel verwacht; zo wordt een originele poster geraamd op vijfduizend euro.Beeld Jaco Treurniet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden