Olympiërs zonder medaille weer op Nederlandse bodem

De eerste groep Olympische sporters is woensdag op Schiphol geland. In het vliegtuig, dat de pijnlijke bijnaam 'loservlucht' kreeg, zaten 52 sporters die geen medaille wisten te behalen.

Nouschka van der Meijden
Roeister Monica Lanz komt aan op Schiphol. Beeld anp
Roeister Monica Lanz komt aan op Schiphol.Beeld anp

Vlucht KL 706, die dinsdagavond vanuit Rio de Janeiro is vertrokken, heet officieel 'terugvlucht 1', maar is door het publiek inmiddels omgedoopt tot de 'loservlucht'.

Het NOC*NSF hanteerde dit jaar het strenge beleid dat sporters die geen medaille hebben gewonnen Rio binnen 48 uur nadat hun tak van sport is afgelopen, moeten verlaten. Sporters mét medaille mogen wel blijven.

De groep van 52 sporters die weer voet op Nederlandse grond zetten bestaat voornamelijk uit de judoka's, handboogschutters, roeiers en zwemmers. Ook wielrenster Ellen van Dijk, die door een stuurfout net een plek op het podium misliep, is woensdag thuis gekomen. Andere wielrenners keerden, op eigen initiatief, al eerder terug.

Kritiek
De vlucht kreeg veel kritiek. Het feit dat 'winnaars' mogen blijven, en 'verliezers' binnen 48 uur moeten vertrekken, wordt als een pijnlijke scheiding in het team ervaren. "Als je in dat vliegtuig naar huis moet stappen, zit je echt te huilen," zei hockeyer Billy Bakker hierover tegen de Volkskrant.

Het NOC*NSF zegt zelf dat ze het prestatieklimaat in het Olympische dorp hoog willen houden. Sporters die klaar zijn zouden de rust en regelmaat in het dorp kunnen verstoren. Daarnaast zouden zij vaker het dorp verlaten waardoor het risico ontstaat dat ze ziektes en infecties uit de stad mee naar binnen zouden nemen.

Zwemster Ranomi Kromowidjojo zat bij uitzondering niet in het vliegtuig. Zij kreeg toestemming om later te vliegen zodat ze bij de huldiging van haar vriend Ferry Weertman kon zijn. Hij pakte dinsdag goud bij de 10 kilometer open water.

Volg alle ontwikkelingen in Rio in ons blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden