OLVG wil onnodige opname ouderen voorkomen

Kwetsbare ouderen worden vanaf september tijdens avonden en weekenden door wijkverpleegkundigen vanuit de Spoedeisende Hulp bij het OLVG-ziekenhuis naar huis begeleid. Nu worden zij nog vaak - onnodig - opgenomen in het ziekenhuis.

redactie
Een patiënt wordt de spoedeisende hulp van het OLVG binnengebracht Beeld Rink Hof
Een patiënt wordt de spoedeisende hulp van het OLVG binnengebrachtBeeld Rink Hof

Volgende maand start projectleider SIGRA namens Cordaan, Evean en het OLVG met deze drie maanden durende proef op de Spoedeisende Hulp (SEH). Volgens SIGRA, een samenwerkingsverband van negentig zorgorganisaties in de regio, neemt de druk op SEH's in Amsterdam toe.

Steeds meer kwetsbare ouderen blijven langer thuis wonen, ook als er een zorgbehoefte is. Als er thuis iets gebeurt, komen zij dan ook vaker terecht bij de SEH.

Nu is het nog vaak zo dat ouderen vervolgens ook zonder medische indicatie in het ziekenhuis worden opgenomen tot de volgende werkdag, omdat er dan pas een zogenaamde 'transferverpleegkundige' aanwezig is. Die coördineert het ontslag vanuit het ziekenhuis. Die onnodige ziekenhuisopnames kunnen volgens SIGRA zelfs leiden tot een opnamestop.

Met de nieuwe proef nemen wijkverpleegkundigen deze rol op zich. Zij kunnen de thuissituatie van de patiënt in kaart brengen, zodat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek tegen de juiste financiering krijgt. Dit zou moeten leiden tot betere zorg voor deze kwetsbare ouderen, minder onnodige opnames en minder opnamestops.

Uitrol
Projectleider Lara Wouda is al door verschillende ziekenhuizen gebeld omdat zij interesse hebben in de pilot of met een soortgelijk project gezig zijn. Wouda: "Iedereen lijkt zoekende naar oplossingen voor de toenemende druk op de Spoedeisende Hulp en de toename aan ouderen die zich hier melden."

Blijkt de pilot succesvol, dan kan het uitgerold worden naar andere ziekenhuizen. Ook zou de expertise van wijkverpleegkundigen op dezelfde manier ingezet kunnen worden bij huisartsenposten. "Ook daar vinden ze het soms moeilijk om in de nachtelijke uren en in het weekend passende oplossingen te vinden voor ouderen," aldus Wouda.

De projectleider verwacht niet dat deze inzet zal zorgen voor een toenemende druk op wijkverpleegkundigen - die nu al veel werk te verzetten hebben. Deze verpleegkundigen komen de oudere vroeg of laat toch tegen, is het idee. Als al in een eerdere fase wordt geregeld dat ze de juiste zorg op de juiste plek krijgen, kan dat de wijkteams uiteindelijk zelfs werk schelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden