OLVG stopt tijdelijk met aanbieden Nipt

Het OLVG stopt met het aanbieden van de Nipt aan zwangere vrouwen. Het Belgische bedrijf waarmee het ziekenhuis samenwerkt, benadert vrouwen voor kankeronderzoek en overtreedt daarmee de privacywetgeving.

De vestiging van het OLVG in Amsterdam-Oost Beeld Eva Plevier
De vestiging van het OLVG in Amsterdam-OostBeeld Eva Plevier

De Nipt kan via bloedonderzoek bij zwangere vrouwen al in een vroeg stadium een Downsyndroom en andere erfelijke aandoeningen vaststellen. Op grond van die informatie kunnen ouders beslissen het kind al dan niet geboren te laten worden.

Het OLVG (een fusie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) werkt samen met het Belgische laboratorium Gendia.

Dat bedrijf blijkt vrouwen op grond van informatie die bij de Nipt is verkregen ook te benaderen voor een risicotest op kanker, zo stelde BNR vast. Vrouwen werd voor 359 euro een risicotest op kanker aangeboden. Gebruik van medische data voor andere doeleinden dan waarvoor ze zijn afgenomen is in strijd met de privacy-wetgeving.

undefined

Samenwerking eindigt per direct
"Het OLVG wil op geen enkele wijze met deze praktijken worden geassocieerd en stopt daarom per direct de samenwerking met Gendia," aldus een voorlichter. "Helaas betekent dit dat wij voorlopig geen Nipt kunnen aanbieden aan zwangeren die hierom verzoeken. Wij betreuren deze gang van zaken ten zeerste."

Het Westfries Gasthuis in Hoorn stopt om dezelfde reden met het aanbieden van Nipt.

Wachten op AMC en VUmc
Nipt staat voor 'niet invasieve prenatale test'. Het OLVG biedt de test al sinds 2013 aan en kwam daarmee tegemoet aan de wens van vele duizenden zwangere vrouwen en hun partners die niet in een risicogroep voor erfelijke aandoeningen vallen, maar wel extra zekerheid wensten.

Het Amsterdamse ziekenhuis was voorloper met de test. Vanaf 1 april 2017 maakt Nipt deel uit van de standaard zorg voor zwangeren.

Ook het VUmc en het AMC bieden de Nipt aan. Die ziekenhuizen werken niet samen met Gendia, want ze hebben eigen laboratoria. Het AMC en VUmc mogen Nipt tot 1 april echter alleen aanbieden aan vrouwen die een hoger risico hebben op erfelijke aandoeningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden