OLVG geeft kinderen lachgas

Het OLVG in Amsterdam heeft een nieuwe methode om angst en pijn bij kinderen te bestrijden op de afdeling spoedeisende hulp.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

De afdeling Spoedeisende hulp van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis biedt lachgas aan als lichte verdoving bij behandelingen bij kinderen.

Het OLVG is hiermee het eerste ziekenhuis van Nederland dat dit aanbiedt. De methode maakt onderdeel uit van een masterplan van het OLVG om angst en pijn bij kinderen op een nieuwe manier te bestrijden. Voortaan kan ieder kind dat moet worden gehecht of geprikt, aan het lachgas op de eerste hulp van het OLVG.

Pijnbestrijding
In het pakket pijnbestrijding dient lachgas voor angstbestrijding, lichte pijnstilling en lichte verdoving (sedatie). De patiënt blijft bij bewustzijn, kan communiceren en de vitale reflexen blijven functioneren. Kinderen reageren er veel gelijkmatiger op dan volwassenen. Ze voelen weinig angst en krijgen een beperktere waarneming. Lachgas wordt nagenoeg niet in de stofwisseling opgenomen. Als de toevoer stopt, is het snel weer uit het lichaam. Na een minuut of vijf ben je weer streetfit.

Doorbraak voor deze methode is de landelijke richtlijn van het Centraal Begeleidingsorgaan (CBO) dat de behandelaar 'alles uit de kast moet halen om te voorkomen dat een kind angst of pijn ervaart'.

Roesje
Piet Leroy, Belgische kinderarts-intensivist en werkzaam in het Academisch Ziekenhuis Maastricht, heeft een proefschrift geschreven waarin hij aantoont 'dat iedereen maar wat doet met pijn en verdoving'. Kinderarts Felix Kreier van het OLVG zegt: 'Kinderen werden gefixeerd, of kregen een roesje waarbij iedereen andere middelen gebruikte met verschillende doseringen.'

OLVG voorloper
Volgens Kreier is het geen toeval dat het OLVG vooropgaat in angst- en pijnbestrijding. 'Waar vind je mondigere patiënten dan in onze buurt, met de grachtengordel en Oost? De mensen hier weten heel goed te vertellen wat ze wel en niet gaan doen. Het is niet zo dat wij als dokters ons op de borst mogen kloppen als het gaat om angst- en pijnbestrijding bij kinderen in het ziekenhuis. Dat komt echt vanuit de verpleegkundigen, de ouders en de kinderen zelf.'

Overgangsperiode
Een flink aantal artsen en verpleegkundigen heeft de lachgastraining in het OLVG achter de rug. Kreier: 'We hebben het een beetje geheimgehouden. Eigenlijk was het plan: we zorgen dat alles op orde is, in die zin dat iedereen getraind is en we het 24/7 kunnen bieden voordat we ermee naar buiten treden. We zitten nu in een overgangsperiode van wellicht twee maanden waarbij we het misschien een enkele keer niet waar kunnen maken.'

Lees vandaag (10-12) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden