Plus

OLVG-directeur: 'Dure medicijnen drukken op budget'

Het OLVG ziet meer acute zorg op zich afkomen, maar niet meer geld. Een bezuiniging moet lucht geven, zegt voorzitter van de raad van bestuur, Hans van der Schoot.

Hans van der SchootBeeld OLVG

Het OLVG bespaart elf miljoen euro en er verdwijnen zeker 125 banen. Waar vallen de klappen?
"Niet bij verpleging. Het is juist zo dat de bezuiniging is ingegeven om daar juist meer geld aan uit te geven. Misschien wel de helft van de elf miljoen die we besparen wordt geïnvesteerd in meer verpleegkundigen, in medische materialen als implantaten - stents, kunstheupen, pacemakers, nieuwe technologieën, zaken om de patiënt beter te kunnen helpen. En dure medicijnen - dat laatste drukt ook steeds meer op de budgetten."

Hoe kunt u snijden en toch meer verpleegkundigen aan het werk helpen?
"Door te bezuinigen in overhead en management. We hebben al miljoenen bespaard na de fusie tussen het OLVG en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Om een voorbeeld te geven: van de vijf leden van de raad bestuur, zijn er nog drie over. Er is al veel gebeurd, maar daar kan nog een tandje bij. Zo'n bezuinigingsprogramma is geen paniekprogramma, het gaat niet gepaard met gedwongen ontslagen. Maar we gaan wel kritisch kijken naar de invulling van investeringen en vacatures."

Waarom is dit nodig?
"De kosten voor dure geneesmiddelen en allerlei nieuwe technieken stijgen. Maar wat we ook zien, is dat mensen niet met één aandoening komen, maar met meerdere - wat meer zorg vraagt. En heel belangrijk is een sterke toename bij het OLVG van de acute zorgvraag - dan moet je denken aan bevallingen, hartinfarcten, herseninfarcten. De afgelopen twee jaar is de acute zorg met tien tot twintig procent toegenomen. Een van de oorzaken is dat een aantal ziekenhuizen is gestopt met de acute zorg. Dat merk­en wij."

Het OLVG in de Spuistraat.Beeld anp

Amsterdamse ziekenhuizen zoeken steeds meer hun eigen rol in de stad, is de toename van de acute zorg bij het OLVG daar ook aan toe te wijzen?
"Je ziet toch dat het AMC, VUmc en OLVG Oost en West het grootste deel van die acute zorg opvangen. Een voorbeeld: MC Slotervaart is nu gestopt met verloskunde - dat gaat niet over een paar bevallingen. Die komen voor een groot deel naar ons toe."

"In januari en februari hebben we in OLVG West en Oost maandelijks honderd bevallingen extra gedaan. Dat is echt een hele hoop. Dat kunnen we goed opvangen, maar we moeten de afdelingen wel versterken met verpleging en dokters. De verzekeraars komen echter niet van de ene op de andere dag met meer geld. De onderhandelingen gaan niet vlot en dus lopen we een beetje achter."

"Wij bespreken dat ook met de verzekeraars en in het ROAZ, Regionaal Overleg Acute Zorg. Daar volgen de komende jaren ongetwijfeld oplossingen uit, maar wij willen ook op korte termijn al maatregelen nemen, zodat we aan de zorgvraag kunnen voldoen."

"Op dit moment zijn we te vaak te vol op de spoedeisende hulp en hebben we te vaak een opnamestop omdat het ziekenhuis 'vol' ligt. Vroeger hadden we ook wel eens een opname­stop, vaak twee weken in januari vanwege gladheid, maar nu gaat dat het hele jaar door."

Hans van der Schoot

‘De acute zorg is in twee jaar met tien tot twintig procent toegenomen’

Liggen jullie qua capaciteit te vol, of qua financiering?
"Nee, we hebben capaciteit genoeg. Het is vooral een financieringsprobleem. Maar dat de acute zorgvraag stijgt, oké, we zijn op de wereld om dat aan te pakken. Maar de kwestie van de dure medicijnen is moeilijk."

"Er worden dure geneesmiddelen ontwikkeld om patiënten langer en beter te kunnen helpen. Dat levert bij ziekenhuizen in het hele land een behoorlijk financieringsprobleem op, omdat die kosten voor de dure medicijnen andere zorg uit het ziekenhuisbudget wegdrukken. Dat gaat ook over miljoenen. Daar zit veel mogelijke onterechte prijsstelling van de farmaceutische industrie achter. Dat is iets waar we toch iets meer buikpijn van krijgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden