Interview

OLVG-bestuurder: ‘Onze grootste zorg is genoeg bedden op de intensive care’

Amsterdam ziet een golf patiënten met corona vanuit het zuiden op zich afkomen. In sneltreinvaart wordt het ziekenhuis ‘afgeschaald’ in de gewone zorg en opgetuigd voor coronapatiënten. OLVG-bestuurder Maurice van den Bosch: ‘Het is heel spannend voor alle medewerkers.’

Medewerkers van het OLVG krijgen steunbetuigingen vanwege hun harde werk.Beeld ANP

Maurice van den Bosch, van huis uit interventieradioloog maar ook de voorzitter van de raad van bestuur van het OLVG, verdwijnt tegenwoordig van het ene in het andere crisisoverleg. Nooit moest er in zo’n korte tijd zóveel gebeuren in het ziekenhuis. Het OLVG zet zich schrap voor de komst van tientallen coronapatiënten. Niet alleen moet het aantal IC’s worden uitgebreid, ook worden er afdelingen ingericht voor coronapatiënten, er moet genoeg beschermingsmateriaal in huis zijn – wat een zorg is – en een deel van het personeel moet opgeleid worden voor wat komen gaat. Dat alles, en nog veel meer, voltrekt zich nu op de twee locaties van het OLVG. In sneltreinvaart.

Hoe staat het OLVG er momenteel voor?

“We zijn aan het opschalen. We verwachten een golf coronapatiënten zoals we die ook in Brabant zien. Om die reden hebben we op beide locaties een speciale afdeling met dertig bedden ingericht. Dat is voor mensen die verdacht worden van corona. Zij kunnen daar geïsoleerd worden opgevangen.”

Zijn die dertig bedden nu al in gebruik?

“Niet allemaal. Er liggen al wel patiënten met een verdenking op corona. Zij worden op dit moment getest. Als die test negatief is gaan ze weer naar een reguliere afdeling. Maar onze grootste zorg is natuurlijk dat we genoeg bedden op de intensive care hebben. Je ziet in het buitenland en in het zuiden van het land dat daar het grootste probleem ligt.”

Hoe staat het daarmee?

“In Oost hebben we de grootste intensive care. Die hebben we opgeschaald naar 32 bedden.

Op dit moment hebben we daar zes patiënten die bewezen corona-positief zijn. We zijn die IC helemaal aan het vrijmaken voor coronapatiënten. Daar is het team erg druk mee. We overwegen de patiënten, die na een operatie op de IC moeten, naar andere IC’s in de stad te brengen, zoals die in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Om die reden stoppen we vanaf dinsdag ook met de geplande operaties. We doen alleen spoedzorg en we richten ons maximaal op de voorbereiding van corona.”

Is dat genoeg?

“Nee, we verwachten van niet. We kijken ook of we op de uitslaapkamers en de vrijgekomen OK’s nog meer IC’s kunnen maken. Daar zijn we dus mee bezig. We hebben dagelijks overleg, in ROAZ-verband, met onder meer alle ziekenhuizen in de stad wat de capaciteit is en of we elkaar kunnen helpen. Omdat de geplande operaties niet doorgaan is veel personeel vrijgespeeld. Zij kunnen straks de IC-verpleegkundigen ondersteunen. Dan kunnen meer mensen straks het beademingswerk doen.”

Ligt bij de coronazorg het accent op locatie Oost? Of is het toeval dat er nu zes bewezen coronapatiënten op de IC in Oost liggen en in West niemand?

“We verwachten inderdaad dat de corona-hectiek wordt opgevangen op locatie Oost. In West houd je dan de ruimte om de ‘schone’ spoedpatiënten op te vangen. Ook de Huisartsenpost vangt, na verwijzing, patiënten met corona of een verdenking op in Oost. Dat is natuurlijk allemaal met elkaar afgestemd.”

Bent u tevreden over de maatregelen die het kabinet zondag heeft genomen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus?

“Ik heb veel waardering voor hoe de regering en het RIVM het in deze tijd van crisis doen. Mijn credo is: schoenmaker blijf bij je leest. Wij zorgen goed voor het ziekenhuis en de patiënten en zij zorgen goed voor het beleid in het land.”

De verhalen van collega’s uit Italië zijn ronduit alarmerend. De omvang van wat op u afkomt is onbekend. Hoe is de stemming in het ziekenhuis?

“Het is heel spannend voor alle medewerkers, maar tegelijkertijd brengt het een soort saamhorigheid die misschien ook wel typisch is voor ons ziekenhuis. We zien een hoge betrokkenheid van de medewerkers om dit goed te doen. Tegelijkertijd voelen we veel steun van Amsterdammers. Bewoners hebben bij locatie Oost een spandoek opgehangen om ons te steunen. Dat geeft de mensen in het ziekenhuis extra energie om een tandje erbij te zetten, wat voor de aankomende weken tot maanden echt nodig zal zijn.”

Corona-app

De huisartsen, de huisartsenposten en de spoedeisende hulpen worden platgebeld door bezorgde Amsterdammers. De hamvraag: Heb ik nu corona? “We worden overspoeld met telefoontjes,” zegt Maurice van den Bosch, voorzitter van de raad van bestuur van het OLVG.

Het OLVG lanceert om die reden een corona check app, mét medisch team dat meeleest en die, als daar medische redenen voor zijn, contact opneemt met de gebruiker van de app.

Deze ‘digitale triage’ moet de beldrukte verminderen en de Amsterdammers een goed alternatief bieden waar ze met hun zorgen en vragen terecht kunnen.

In een week (crisis)tijd hebben artsen in samenwerking met de technisch specialisten van Luscii de app tot leven gewerkt. Van den Bosch sluit, vanwege de snelheid waarmee de app is gebouwd, kinderziektes niet uit.

Amsterdammers die twijfelen of ze misschien Covid-19 onder de leden hebben, kunnen zich aanmelden voor de app via www.olvgcoronacheck.nl. De gebruiker van de app beantwoordt dagelijks vragen over symptomen als verkoudheid, hoesten, kortademigheid of koorts. De techniek achter de app maakt een schifting en als er een medische reden is, dan neemt een medisch team van het OLVG binnen 24 uur contact op met die persoon.

Amper een paar uur na de lancering gisteren was de app al door 700 mensen geraadpleegd. Elke dag zal er een team van veertien mensen, onder leiding van longartsen, klaar zitten om mee te lezen en mee te bellen. Als het werkt, zegt Van den Bosch, dan is de hoop dat het uitgerold wordt, eerst in Amsterdam en daarna over het land. “We hopen dat het rust brengt bij de burgers en dat het systeem wordt ontlast omdat er minder mensen bellen met vragen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden