Update

Ollongren wethouderskandidaat D66 Amsterdam

De hoogste ambtenaar van Nederland en de voornaamste adviseur van premier Rutte, secretaris-generaal Kajsa Ollongren, wordt door D66 naar voren geschoven als wethouderskandidaat in Amsterdam. De half-Zweedse topambtenaar wordt ook locoburgemeester in het nieuw te vormen stadsbestuur.

Kajsa OllongrenBeeld D66

'Al die jaren heb ik politici geadviseerd, zowel inhoudelijk als politiek. Nu krijg ik een kans om het zelf te gaan doen', zegt Ollongren in de Telegraaf.

De 46-jarige Ollongren is geboren in Leiden. Haar vader is hoogleraar Informatica, haar moeder werd geboren in Zweden. Ze was al vroeg bestemd voor de politiek: op haar twintigste was het haar ambitie om minister van Buitenlandse Zaken te worden.

In de jaren '90 begon ze haar ambtelijke carrière op het ministerie van Economische Zaken. In 2011 werd ze gepromoveerd tot secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. In die functie is zij verantwoordelijk voor de ambtelijke leiding van het ministerie en hoofd van het Kabinet Minister-President. Daarnaast is Ollongren als secretaris-generaal coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Ollongren heeft inmiddels 20 jaar bestuurlijke ervaring. Ze was onder meer directeur Europese integratie en strategie, alsmede plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek op het ministerie van Economische Zaken. Zij was betrokken bij de formatie van het eerste kabinet van premier Rutte.

Ze werkte met Amsterdam, haar woonplaats, onder meer samen aan de inhuldiging van de koning en het staatsbezoek van president Obama in het kader van de NSS-top vorige week.

De nieuwe wethouder studeerde economie en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een studie aan de École nationale d'administration in Parijs, waar hoge ambtenaren worden opgeleid. Ze is sinds de zomer van 2011 de hoogste ambtenaar op Algemene Zaken.
Premier Mark Rutte vindt het jammer dat ze vertrekt, maar wenst haar veel succes. 'Het is een prachtige kans voor haar en ik feliciteer D66 in Amsterdam met deze keuze', laat hij via zijn woordvoerder weten. Plaatsvervangend secretaris-generaal Bart van Poelgeest neemt de taken van Ollongren voorlopig over na haar vertrek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden