Ollongren: uitspraken over boerkaverbod prematuur

De uitspraken van onder anderen de burgemeester van Amsterdam om het boerkaverbod niet te handhaven zijn 'prematuur', laat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) weten.

ANP
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is nog volop in gesprek met allerlei partijen over de invoering van de wet. Beeld anp
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is nog volop in gesprek met allerlei partijen over de invoering van de wet.Beeld anp

Ze is nog volop in gesprek met allerlei partijen over de invoering van de wet.

De wet werd in juni aangenomen en regelt een verbod op gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, openbaar vervoer, scholen en overheidsgebouwen. De wet treedt in elk geval nog niet op 1 januari in werking omdat Ollongren nog aan het overleggen is.

De gesprekken moeten duidelijk maken hoe de wet wordt gerealiseerd en hoe de handhaving moet gebeuren.

Weinig agenten
Volgens de gemeente Amsterdam zijn er te weinig agenten om te handhaven. Als er dan prioriteiten worden gesteld komt handhaving van het boerkaverbod onderaan het lijstje. Ook andere grote steden hebben zich over het verbod in soortgelijke woorden uitgelaten. Een paar honderd vrouwen in Nederland dragen een boerka.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff stelde dit weekeinde nog dat Amsterdam het boerkaverbod straks wel moet handhaven. Toen minister Ronald Plasterk (de voorganger van Ollongren) in 2016 het voorstel door de Tweede Kamer loodste, ging hij er vanuit dat de wet geen grote druk op de politie zou zetten. ''Een enkele keer zal moeten worden gehandhaafd," zei hij destijds.

Lees ook: Halsema heeft het haar critici erg makkelijk gemaakt

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden