Ollongren overweegt ingrijpen rondleidingen Wallen

De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken, D66) overweegt in te grijpen bij rondleidingen op de Wallen om extreme drukte in het gebied tegen te gaan. 

Ton Damen en Hanneloes Pen
Groepen in het Wallengebied zijn nog steeds te groot en gidsen staan nog altijd stil op de bruggen van de Oudezijds Achterburgwal. Beeld Rink Hof
Groepen in het Wallengebied zijn nog steeds te groot en gidsen staan nog altijd stil op de bruggen van de Oudezijds Achterburgwal.Beeld Rink Hof

Haar juristen bestuderen momenteel mogelijkheden de regels in een gemeentelijke verordening op te nemen.

Ollongren reageert hiermee op de reportage van Het Parool waaruit bleek dat gidsen van tourbedrijven zich in de rosse buurt niet houden aan de zelfregulerende afspraken binnen de branche.

Eind maart tekenden achttien tourbedrijven een convenant met richtlijnen waaraan de bedrijven zich moeten houden om de extremeoverlast in de buurt te beperken.

Het gaat bijvoorbeeld om een maximale groepsgrootte van twintig. Verder mogen de groepen niet stilstaan op bruggen over de Oudezijds Achterburgwal, en een aantal drukke stegen. Ook geldt etiquette die overeenkomt met normale omgangsnormen.

Zelfregulering werkt niet
Volgens omwonenden werkt het "convenant regulering georganiseerde rondleidingen Wallengebied" niet. De wethouder is geneigd het met de bewoners eens te zijn. "Ook ik krijg signalen dat er nog altijd veel grote groepen door het Wallengebied lopen," zegt Ollongren.

"Helaas zijn er dus ondernemers die de kans laten lopen om dit probleem zonder regelgeving op te lossen. Als de situatie niet verbetert dan moeten we strenger worden, dat heb ik al gezegd bij de ondertekening van het convenant," aldus Ollongren.

"Op dit moment onderzoekt het college of het toeristisch aanbod, zoals huurfietsen en rondleidingen, onder een vergunningsplicht kunnen vallen. Ik leg binnenkort graag aan de gemeenteraad uit hoe het daarmee staat." Ollongren doelt hierbij op een bredere vergunning met regelgeving die niet alleen op het Wallengebied van toepassing is.

Pas als regels in een verordening staan, zijn ze afdwingbaar op straffe van boetes en kunnen handhavers optreden. De branches trachtten dat te voorkomen met het sluiten van een convenant, gebaseerd op onderlinge regelgeving, die is mede-ondertekend door de gemeente. De PvdA liet maandag weten een spoeddebat met de wethouder te willen.

Lees ook: Gidsen trekken zich niks aan van afspraken over betere doorstroming op de Wallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden