Ollongren: 'Halsema heeft een enorm hart voor Amsterdam'

Het kabinet heeft Femke Halsema benoemd tot nieuwe burgemeester van Amsterdam.

Kajsa Ollongren Beeld ANP
Kajsa OllongrenBeeld ANP

Dat zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad. Ollongren stelt als Amsterdammer 'zeker blij' te zijn dat de stad weer een nieuwe burgemeester heeft.

"Er was al lang een vacature, sinds het overlijden van Eberhard van der Laan. Het is heel fijn dat Jozias van Aartsen het heeft waargenomen, maar Amsterdam wil - net als iedere gemeente van Nederland - natuurlijk een échte burgemeester hebben."

Ollongren wilde niet zeggen hoe lang de ministerraad over de burgermeestersbenoeming heeft gesproken. "Daar doe ik nooit mededelingen over. Maar nee, het was niet moeilijk."

Ook premier Mark Rutte memoreerde tijdens zijn wekelijkse persconferentie de benoeming van Halsema. "Amsterdam krijgt met Halsema een goede burgemeester. Ik ken haar goed, ik heb veel met haar samengewerkt en we hebben veel lol gehad. Ik ken haar als een prettig mens en een autonoom denker."

'Enorm hart'
Ollongren noemt Halsema 'een vrouw met een enorm hart voor Amsterdam'. "Hartstikke goed dat ze dit wil gaan doen en de gemeenteraad haar heeft voorgedragen."

Volgens Ollongren, die afgelopen week met Halsema sprak over het burgemeesterschap, is ze 'buitengewoon gemotiveerd'. "Ze heeft me verteld hoe zij tegen de functie aankijkt, wat haar ambities zijn en waarom ze dit graag wil doen. Ik ben zelf ook Amsterdammer en ik zie dat ze houdt van de stad. En ze houdt van het openbaar bestuur. Er komt voor haar heel veel bij elkaar in deze functie."

De procedure om een opvolger van de in oktober overleden Van der Laan te vinden, verliep alles behalve vlekkeloos. Omdat er onvoldoende geschikte kandidaten waren, werd de sollicitatietermijn verlengd. Ollongren vindt dat geen valse start. "De procedure is aan gemeenteraad en Commissaris van de Koning. Het resultaat telt en dat is Femke Halsema."

Ook Halsema's persoon zorgde voor kritiek: ze zou geen burgemeester voor alle Amsterdammers kunnen zijn. Ollongren wuift dat weg. "Volgens mij moet iedere burgemeester altijd de ambitie hebben om er te zijn voor alle inwoners van de gemeente en dat heeft zij absoluut."

Beëdiging
Na deze formele stap kan de gemeenteraad Halsema op 12 juli beëdigen. Dat Amsterdam dan voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als burgemeester heeft, noemt Ollongren 'heel mooi'.

Halsema werd 27 juni door de gemeenteraad voorgedragen als burgemeester van de hoofdstad. Haar benoeming moest alleen nog door de ministerraad worden bekrachtigd.

Ollongren was als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor die laatste formaliteit. De D66-bewindsvrouw was zelf van 2014 tot 2017 wethouder en eerste locoburgemeester van Amsterdam.

Kort voor en na het overlijden van Van der Laan was ze een tijdje waarnemend burgemeester totdat ze vicepremier en minister werd in kabinet-Rutte III. VVD'er Van Aartsen nam daarna het burgemeesterschap waar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden