Olifantendrama in Dierenpark Emmen

In Dierenpark Emmen zijn gisteren twee olifanten overleden. Het gaat om de 31-jarige Htoo Khin Aye en een pasgeboren stierkalf, dat ze op 22 mei ter wereld had gebracht. Dat heeft het dierenpark gisteravond gemeld.

Het olifantenverblijf in Dierenpark Emmen. Beeld ANP
Het olifantenverblijf in Dierenpark Emmen.Beeld ANP

Htoo Khin Aye, volgens een woordvoerder de 'oma in de kudde', maakte een zieke indruk en was daarom maandagochtend samen met haar jong apart gezet. In de stal viel de moeder, die daarbij boven op haar jong terecht kwam. Htoo Khin Aye kon nog overeind komen, viel even later weer, maar bleef toen liggen. De dierenarts constateerde dat ze dood was.

Het pasgeboren olifantje Thura leek amper gewond, maar door de verminderde gezondheid van zijn moeder was het jong verzwakt. Om een lange lijdensweg te voorkomen, hebben de olifantenverzorgers en dierenartsen uiteindelijk 'in gezamenlijk overleg en unaniem de moeilijke beslissing genomen' om het olifantje te laten inslapen.
Sectie op beide dieren moet uitwijzen wat er precies met ze aan de hand was.

Eind oktober vorig jaar was er ook al olifantenleed in Emmen. Het dierenpark werd toen ontruimd nadat een van de mannetjesolifanten in een greppel rond het olifantenverblijf was gevallen. Olifant Radza liep daarbij een schaafwond op aan zijn slurf en brak een van zijn slagtanden af. Een dierenrechtenorganisatie vond dat de dierentuin het welzijn van olifanten door zo'n greppel in gevaar brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden