Olifanten verlaten dierentuin met veel kabaal

De vier ruziënde olifanten hebben Dierenpark Emmen donderdagmiddag onder protest en met veel kabaal verlaten. De operatie om de dikhuiden in transportcontainers te lokken voor transport naar Dierenrijk bij Nuenen, kostte meer tijd dan verwacht, meldde Wybren Landman van de dierentuin. 'Ze hadden zeker stress en protesteerden, maar alles is zonder incidenten verlopen.'

Een moederolifant speelt met zand in Dierenpark Emmen. Beeld ANP
Een moederolifant speelt met zand in Dierenpark Emmen.Beeld ANP

Moeder Htoo Yin Aye en de babyolifant Thuya reizen samen in één grote kist. De volwassen dochter Ma Palai en het jonge mannetje Mong Tine zitten in een eigen container. De dieren hebben tijdens het vervoer een ketting aan de voor- en achterpoot om te voorkomen dat ze zich omdraaien of op hun rug terechtkomen.

Met de verhuizing komt er na 1,5 jaar een einde aan de machtsstrijd in de olifantenkudde van Dierenpark Emmen. De ruzie begon toen de oudste vrouwtjesolifant en leidster van de kudde in de zomer van 2012 overleed. De rebelse moeder deed daarop met haar kinderen een greep naar de macht. Ze duwden de olifanten van de andere familie weg, mepten met hun slurf en beten in elkaars staart.

Met leedwezen afscheid genomen
Een poging om beide families met elkaar te verzoenen liep op niets uit. De dierentuin zag daarna geen andere mogelijkheid dan de ruziemakers dag en nacht te scheiden van de rest van de olifanten en uit te kijken naar een ander park. Dat werd uiteindelijk Dierenrijk. 'We hebben met leedwezen afscheid genomen', zei Landman, 'Het was een mooie grote kudde, maar we hadden geen keus.'

Dierenpark Emmen wil geen nieuwe olifanten van andere parken. 'Het risico op weer een conflict is dan groot.' De zeven overgebleven dikhuiden moeten zelf voor nageslacht zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden