Update

Olie kost omzet en dierenlevens

AMSTERDAM - De olievervuiling in het Westelijk Havengebied is groter dan verwacht, zegt Rijkswaterstaat. Dat heeft gevolgen. Zand - en grindbedrijf Van Vliet aan de Toetsenbordweg in het Westelijk Havengebied lijdt per dag vijftien- tot twintigduizend euro verlies als gevolg van de vervuiling, zegt Gert Jan de Goede van het bedrijf.

En meer dan vijftig vogels zijn inmiddels omgekomen in de drab. Vanmorgen nog werden twintig dode meerkoeten uit de smurrie gehaald. De dierenambulance verwacht meer dode dieren.

In de Mercuriushaven kwam afgelopen maandag na een botsing tussen een binnenvaarttanker en een zeeschip ongeveer honderd kubieke meter stookolie in het water terecht. De haven werd afgesloten met olieschermen en gespecialiseerde schoonmakers proberen de olie sindsdien op te ruimen. Maar dat gaat niet voorspoedig.

Rijkswaterstaat liet vandaag een bestrijdingsschip overkomen uit Rotterdam omdat de olie die eerst de Mercuriushaven vervuilde, nu ook in het Noordzeekanaal terecht is gekomen.

De Goede moet ondertussen toezien hoe zijn schepen en duwbakken de haven niet kunnen verlaten.''Koud water en stookolie zijn moeilijk te scheiden. Het hele bedrijf ligt stil. Wij kunnen geen invloed uitoefenen op het tempo van opruimen. Rijkswaterstaat laat dat over aan de veroorzaker.''

Claim
Van Vliet zal de schade claimen op de Verenigde Tankrederij (VT) uit Rotterdam. VT wil op zijn beurt de schade weer verhalen op de reder van het zeeschip, dat onder de vlag van Antigua voer.

''Wij veroorzaken de vervuiling, de vervuiler moet opruimen,'' zegt directeur Niels Groenewold. Maar over de schuld is wat hem betreft het laatste woord nog niet gesproken. ''Onze tanker voer op de hoofdwaterweg toen het zeeschip uit de Mercuriushaven kwam en haaks bij ons binnenkwam. Het was een behoorlijke klap, maar niemand raakte gelukkig gewond.''

Wel is een flink aantal vogels het slachtoffer. ''Een ramp is een groot woord,'' zegt directeur René Verhoogt van de Dierenambulance, ''maar zo veel dode vogels maken we niet zo vaak mee. Medewerkers hebben al vijftig meeuwen, meerkoeten, eenden en een zwaan uit de prut gevist. Ze sterven een vreselijke dood als ze in de drab terecht komen. Ze komen niet weg en krijgen van alles naar binnen. Hun vleugels doen het niet meer.''

Een aantal vogels kwam levend uit de smeerlaag, maar moest worden afgemaakt, aldus Verhoogt. Tot nu toe zijn er alleen dode vogels gevonden, geen vissen. Verhoogt: ''Maar wat zit er onder die drab? Flora en fauna hebben een enorme optater gehad.'' (ROB ROMBOUTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden