Review

Old cats (Gatos viejos) **

null Beeld

Regie: Pedro Peirano, Sebastian Silva
Met: Belgica Castro, Claudia Celedon

In de openingsscène van Old cats schuifelen twee dikke katten door een met kunstboeken en spulletjes volgestouwd appartement in het centrum van Santiago de Chile. Daarna verdwijnen de wandelende theemutsen van het toneel, om pas in de slotbeelden weer spinnend op te duiken.

De titel van dit Chileense drama moet dan ook op de menselijke personages slaan: het bejaarde echtpaar dat dit fraai gelegen appartement bewoont of de dochter des huizes die met haar vriendin de erfenis komt opeisen.

Afgezien van hun egocentrische gedrag valt echter weinig kats aan deze mensen te ontdekken. De krakkemikkige oudjes zijn gewoontedieren, wier dag ernstig in de war wordt geschopt als de lift kapot is. De vrouw is slecht ter been en ziet de tien trappen naar beneden als een onneembare hindernis.

Nog verstorender voor het vaste dagritme zijn echter de tekenen van seniliteit die zich openbaren aan de handgedragen camera, die haar op de huid zit in het volgestouwde appartement.

De dochter is ook al geen oude kat. De cokesnuivende dame probeert haar woede jegens haar oude moeder nauwelijks te verhullen en draait als een hyena rondjes om haar prooi: haar moeders appartement en het geld dat kennelijk ook nog in de familie is.

Maar ondanks de inzet van prima acteurs kunnen de voorspelbare dialogen niet tippen aan de vileine woordgevechten in superieure familiedrama's als Who's afraid of Virginia Woolf of Festen.

In de slotakte trekt het toneelachtige drama een klein beetje open. Stap voor pijnlijke stap zien we de oude dame de lange trap afdalen, waarna ze in het park aan de overkant begint rond te dwalen. Aan het einde van de zoektocht lijken moeder en dochter zich met elkaar te kunnen verzoenen.

Het voelt echter aan als een anticlimax, die zelfs niet wordt goedgemaakt door de terugkeer van de enige echte katten in dit kabbelende kamerdrama. (Fritz de Jong)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden