Plus

Okura krijgt een Okura aan het hoofd

Het kan gemakkelijk verward worden met nepotisme, maar dat hotelbedrijf Okura Europa geleid gaat worden door een kroonprins van de Okurahotel­dynastie heeft volgens Marcel van Aelst, vicevoorzitter van Okura Groep, niets te maken met familiepolitiek.

Hotel Okura Amsterdam.Beeld Shutterstock

De Japanse hotelketen Okura heeft 74 vestigingen. Slechts een daarvan staat in Europa en dat is mede de schuld van vestigingsstad Amsterdam. Die haalde de Japanners eind jaren zestig naar de hoofdstad met de belofte dat hun hotel deel zou gaan uitmaken van een groot complex met de Amsterdamse Opera en luxewoningen.

Maar de 78 meter hoge hoteltoren kwam in 1971 terecht naast een bejaardentehuis, een kantorenstrookje en een benzinestation. “Okura investeerde in een van de grootste hotels van de stad, mede vanwege die opera,” zegt Van Aelst. “Bezoekers zouden hier wat eten, misschien overnachten. Dat was in één klap weg. De impact van dat besluit was heel erg groot. Ik hoefde heel lang niet in Tokio met hotelplannen voor Europa aan te komen. Dit zit echt heel erg diep in de Japanse cultuur. Afspraak is afspraak.”

Europa

Maar Okura wil het opnieuw proberen met Europa. De benoeming van de 49-jarige Kikuhiko Okura, erfgenaam van de oprichter van de Japanse keten, als hoogste baas voor Europa is daar een voorbode van.

Okura wordt ook president van Hotel Okura Amsterdam, waar de dagelijkse leiding sinds vorig jaar in handen is van Michiel Roelfsema.

“Ik ben twee jaar bezig geweest om hem over te halen,” zegt Van Aelst, die aanblijft als vicevoorzitter van Okura Group en dochter Okura-Nikko Hotelmanagement – waarmee hij nog even de allerhoogste Nederlander in de mondiale hotelwereld blijft. “Ik zocht iemand die zowel de internationale- als de Japanse markt kent.”

De kleinzoon van de oprichter mag voorbestemd zijn ooit het familiebedrijf te leiden dat zijn naam draagt, dat hij dat vanuit een dochterbedrijf zou doen, was allerminst zeker.

Okura is nu topman van de Japanse vestiging van de Amerikaanse investeerder Brown Brothers Harriman. “Daar hoefde hij echt niet weg. Ik heb hem en het bedrijf ervan overtuigd dat een positie hier zowel eervol is als een belangrijke voorbereiding voor een vervolgstap. Mooier kun je het niet hebben. Hij spreekt beter Engels dan ik, heeft behoorlijke internationale ervaring, maar blijft Japanner.”

Cultuur

Dat is, weet Van Aelst, die in 1993 terugkeerde bij Okura Amsterdam en sinds 2002 ook in de Japanse hoteltop werkt, ontegenzeglijk een voordeel. “Ik begrijp Japans, maar ik kan het niet lezen en ik spreek het slecht. Als ik het niet eens ben met een besluit, zeggen ze tegen mij: zo is onze cultuur. Dat zullen ze tegen hem niet snel doen. Dat hij hierheen komt, zegt ook wel iets over het belang van Amsterdam binnen de groep.”

Met zijn opvolger gaat Van Aelst nu serieus werk maken van Europa als onderdeel van het streven om de hotelgroep te laten doorgroeien naar 100 vestigingen. “In Nederland zijn mogelijkheden voor hotels van ons merk Nikko. Maar de focus ligt op Okura en wereldsteden als Londen, Parijs, Milaan en Genève.”

“We zullen veel samenwerken. Kikuhiko heeft een geweldige financiële achtergrond, ik ben meer operationeel onderlegd. Ik kan nog wel wat van hem leren en hopelijk is dat andersom ook zo.”

Daarom komt hij ook naar Nederland met zijn vrouw en dochter. Hij blijft hier twee, drie jaar, dan heeft hij zijn strepen verdiend. In Japan zullen ze dat nooit zo zeggen maar hij staat op de nominatie zijn vader, die tachtig is, op te volgen. Hier kan hij laten zien dat hij meer is dan de zoon van.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden