Podcast

Ok Millennial: Politieke correctheid: wat kun je zeggen, en wat niet?

In deze aflevering van Ok Millennial gaat het over politieke correctheid. Een pittig gesprek waarin feit en emotie een verwarrende knoop blijkt te zijn. Wat kun je zeggen en wat niet? Een uitzending over de verhouding tussen mannen en vrouwen, Friends, Nederlandse tradities, Jordan Peterson en Belgenmoppen.

Thijs Launspacht: ‘Ik vind het wel vervelend als politieke correctheid ingezet wordt als marketingstunt zoals toen bij de NS. Heel erg goed dat ze inclusief willen zijn en daarom mensen aanspreken met ‘beste reizigers’ ipv ‘dames en heren’ maar doe het gewoon en loop er niet mee te koop.’

Volgens Aik Kramer is politieke correctheid erg belangrijk. Maar soms kunnen mensen er in doorschieten en creëert het nieuwe problemen. “Stel je bent heel uitbundig aan het dansen en je slaat iemand per ongeluk in zijn gezicht. En diegene zegt dan ‘hey, houd eens op met mij in mijn gezicht slaan’ dan is jouw reactie ‘Ik sloeg je niet, ik ben gewoon aan het dansen.’ En zo reageren mensen ook op kwesties als zwarte piet. Je kunt racistisch zijn zonder het te bedoelen. Je kunt iemand slaan terwijl je denkt lekker te staan dansen.”

Malou Holshuijsen vraagt zich af of we niet allemaal weleens politiek incorrecte dingen zeggen. En hoe bestrijd je dingen die eigenlijk niet kunnen maar toch ook heel normaal zijn? “Ik presenteer wel eens een radioprogramma op NPO Radio 2 en ik verbaas me over hoeveel liedjes er gaan over seks hebben met vrouwen - of ze dat nou willen of niet. Maar wat moet ik er mee? Als ik het niet meer draai heb ik een halve playlist. En eerlijk is eerlijk: het zijn ook gewoon hele lekkere nummers!”

Emma Westerman:”‘Ik kijk nu wel anders naar een serie als Friends waar ook vrij veel homofobie en fatshaming in voor komt. Ik kan ervan genieten, maar wel met de 90’s bril op. Dat kon toen nog wel maar nu niet meer.”

Kramer gooit zijn knuppel in het hoenderhok: “Hier ga ik me op glad ijs begeven, want mijn pleidooi gaat over manvrouwverhoudingen. De wereld is namelijk niet politiek correct. Maar als je die niet mag benoemen wordt het ingewikkeld om dingen op te lossen. Ik noem een voorbeeld: vrouwen kunnen niet onderhandelen.”

podcast website Beeld Parool
podcast websiteBeeld Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden