Podcast
Ok Millennial: Is het nog realistisch om in de stad te wonen?
Deze aflevering van de podcast Ok Millennial draait om woonsituaties en de woningmark. Is het nog wel realistisch om in de stad te wonen? ‘Hoe meer geld je hebt hoe goedkoper je leeft.’
Aik Karmer: “Wat ik wil vertellen wil ik samenvatten met de uitspraak: De woningmarkt is fucked! Het is een ongeluk in slowmotion. Wij en de generaties na ons worden er behoorlijk door geraakt. De mensen die geraakt worden, zijn niet de armen en ook niet de rijken, het zijn de mensen met een middeninkomen. Ze verdienen te veel om in aanmerking te komen voor sociale huur en verdienen niet genoeg om een huis te kopen.”
“Zij zijn aangewezen op particuliere huur en daar is het hek van de dam. Om te beginnen vind ik het heel wrang dat als je particulier moet huren je meer betaalt dan als je een huis zou kopen. Maar dat word je onmogelijk gemaakt als zzp’er. The haves and the haves not. Hoe meer geld je hebt hoe goedkoper je leeft.’'
Thijs Launspach: “Je concurreert met speculanten. Er is altijd wel iemand die het kan betalen. Er wordt met cash afgetikt en tienduizenden euro’s boven de vraagprijs geboden. Je standaarden naar beneden halen werkt niet.”
Malou Holshuijsen: “De huurprijzen zijn belachelijk. Ik weet niet hoe lang ik in mijn woning kan blijven wonen. Ik woon in een voormalige achterstandsbuurt in Amsterdam, een klein gehorig flatje. De huur is te duur voor iemand die er voor kiest alleen te wonen in plaats van samen met een partner. Ook verhogen ze ieder jaar de prijs met het maximale percentage.”
“In de stad wonen wordt onrealistisch voor mensen zoals ik. Laatst liep ik met mijn geliefde door De Jordaan. Gevoelsmatig te vergelijken met het Rijksmuseum. Een museum van dure objecten waar je alleen maar van kan dromen het in je bezit te krijgen.”
Deze podcast verschijnt om de week. Interesse in meer podcasts? Je vindt ze op parool.nl/podcast. Verschijnt om de week. Luisteren kan ook via iTunes en Spotify.