Officieren van justitie houden hun tasje tegen het lijf geklemd

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de beklemmende serie De Aanklagers.

Of ze ook in Amsterdam actief is geweest als tippelaarster? Coen Verbraak kwam er niet achter, zag tv-criticus Han Lips. Beeld Vara
Of ze ook in Amsterdam actief is geweest als tippelaarster? Coen Verbraak kwam er niet achter, zag tv-criticus Han Lips.Beeld Vara

In het openbaar houden ze hun tasje altijd tegen het lijf geklemd. Een kwestie van de slechte kant van de samenleving kennen. Twee officieren van justitie vertellen het onafhankelijk van elkaar aan Coen Verbraak, die voor De Aanklagers een jaar lang meekeek met hun werk. En dat gaat vrij ver.

Zo keek hij live mee met een politie-inval bij een drugslab om zeven uur 's ochtends. Dat doet een officier van justitie dus óók. In Hongarije volgde hij aanklager Jolanda de Boer in haar zoektocht naar slachtoffers van mensenhandel.

Op een zijpaadje van een soort snelweg spraken ze een tippelaarster, die volhield dat ze zelf naar deze plek was gekomen. Maar zoals De Boer opmerkte: geen auto te bekennen, dus ze zal aan het einde van de dag wel opgehaald worden.

Op de vraag of ze een gezin heeft, kwam alleen het cryptische antwoord dat ze iedereen heeft begraven. Of ze ook in Amsterdam actief is geweest? Wie zal het zeggen. De tippelaarster in elk geval niet. Ze had wel in Zürich gewerkt. In Duitsland, zoals ze zelf zei.

Even later zagen we De Boer in gesprek met een Hongaarse die grif toegaf dat ze in Amsterdam moest werken voor een uiterst gewelddadige pooier. Ze wilde maar wat graag tegen hem getuigen. "Dit moet stoppen." Even later een tekst in beeld: ze was er toch voor teruggeschrokken.

Het is een beklemmende serie geworden, over beklemmend werk. Met een enorm beslag op hun privéleven, ook. Zo heeft aanklager Dävid van Kuppeveld, die van de inval bij het drugslab, een klein kind thuis. En toch vindt hij dat hij 24 uur per dag in functie is. "Het werk staat niet op één, maar het gaat wel altijd voor."

Een nuanceverschil, legt hij uit. "De kracht van het werk zit er ook in dat je niet vergeet dat je mens bent." Dat leek Lips de crux. En een enorme levenswijsheid, bovendien.

hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden