'Officieel' Obama-portret is van Amsterdamse kunstenaar

Het vermeende officiële portret van Barack Obama ging dit weekend de wereld rond. Maar: het gaat om het werk van een Amsterdamse kunstenaar en het komt helemaal niet in het Witte Huis te hangen.

Het portret van Van den Dikkenberg werd massaal gedeeld Beeld Edwin van den Dikkenberg
Het portret van Van den Dikkenberg werd massaal gedeeldBeeld Edwin van den Dikkenberg

Het schilderij is van de Amsterdamse portretschilder Edwin van den Dikkenberg en zal niet in de galerij met voormalige presidenten in het Witte Huis verschijnen.

Het is traditie dat elke afzwaaiende president vereeuwigd wordt in olieverf en een plekje krijgt in de eregalerij. Maar het 'officiële' portret dat dit weekend op sociale media veelvuldig gedeeld werd, blijkt toch iets minder formeel dan gepresenteerd.

Kledingkeuze
Het begon met een tweet en even later gaf een Facebookpost het laatste zetje: de beeltenis van de 44ste president van de Verenigde Staten ging viral. Dat kwam met name door de kleur van het pak dat de voormalige president op het doek draagt. Obama kreeg in augustus 2014 de nodige kritiek op deze specifieke kledingkeuze: het zou niet presidentieel genoeg zijn.

Maar Obama in een beige pak is niet hoe de oud-president de geschiedenis in zal gaan. Een woordvoerder van Obama laat aan Buzzfeed weten dat het massaal gedeelde schilderij niet het officiële portret is, maar toebehoort aan Edwin van den Dikkenberg.

Trending topic
De schilder met atelier aan huis in IJburg reageert dinsdagochtend nog een beetje beduusd. "Ik opende zondagavond mijn mailbox en werd overspoeld door berichten uit de Verenigde Staten. Ik bleek trending topic te zijn."

"Waarom mijn schilderij voor het officiële portret werd aangezien, weet ik niet. Als Obama mij persoonlijk de opdracht had gegeven zijn voorkomen vast te leggen op het doek, was ik twee meter de lucht ingesprongen. Maar dat is niet het geval."

Soort reclame
Van den Dikkenberg heeft Obama al een tijdje geleden afgebeeld. "Ik heb de oud-president met name geschilderd omdat ik mijn vaardigheden wilde tonen."

Het schilderen van bekende figuren loont voor een portretschilder aangezien mensen sneller de treffende gelijkenis - en dus het vaardige penseel van de kunstenaar - herkennen. "Het portret van Obama was puur bedoeld als een soort reclame voor mijn werk."

Het commentaar op de kleur van het pak is niet aan Van den Dikkenberg voorbijgegaan. "Ik had werkelijk geen idee van de ophef. Het liefst teken ik mensen live, maar dat was in dit geval niet mogelijk. Daarom heb ik mijn schilderij op een foto gebaseerd. Daarop droeg hij een blauw pak, maar ik vond dat een saaie kleur. De keuze voor beige is dus puur vanuit artistiek oogpunt."

Zelfportret van de schilder Beeld Edwin van den Dikkenberg
Zelfportret van de schilderBeeld Edwin van den Dikkenberg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden