Oeuvreprijs voor Abatutu de kat

Maarten Moll
Abatutu Beeld Youtube
AbatutuBeeld Youtube

Heeft Flipper ooit een prijs gekregen? Of Lassie? Die heerlijk scheel kijkende leeuw uit Daktari? Het pratende paard Mr. Ed?

Het varken uit Babe? Zeventien prijzen won die film, maar niet een ging naar het acterende varkentje. Of de katten in de film Minoes? Neen.

Maar Abatutu wel. Aba wie? Abatutu. Bezoekers van de dit jaar in de bioscoop draaiende docu De Wilde Stad kennen hem wel. Deze cyperse kat - afkomstig van Goeree-Overflakkee - speelde de hoofdrol in die film, waarin hij de kijker door Amsterdam leidt en laat kennismaken met de stedelijke natuur.

Deze Abatutu heeft nu een prijs gekregen. En niet zomaar een prijs, maar een oeuvreprijs. En niet zomaar van kattenliefhebbersvereniging De Pluimstaart, maar van de serieuze club het Nederlands Film Festival. Voor zijn vele sterke rollen in films en theaterproducties (Wiplala, tv-series Vrijland en Dokter Tinus, de balletvoorstelling Don Quichot).

Er werd al een boek over Abatutu geschreven, en Ivo Niehe ging bij hem langs voor de TV Show (dan ben je iemand). En nu deze prijs, de eerste keer dat een dier zo'n prijs heeft gekregen.

Uit het persbericht: 'De roem lijkt hem allerminst naar het hoofd te stijgen. Donderdag (Werelddierendag) doet hij gewoon mee aan twee Knuffelconcerten in woonzorginstellingen in Rotterdam. Bewoners krijgen hem op schoot al luisterend naar liederen over dieren.'

Hij is heel gewoon gebleven, Abatutu. Wat een kat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden