OESO voorziet diepe bankcrisis in Slovenië

Slovenië krijgt te maken met een diepe crisis in zijn bankensector als het land niet snel ingrijpt. Die waarschuwing gaf de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag tijdens een bezoek aan de hoofdstad van het land.

De staatsbank Nova Ljubljanska Banka. Beeld afp
De staatsbank Nova Ljubljanska Banka.Beeld afp

De financiële markten maken zich al enige tijd zorgen dat Slovenië het zesde euroland wordt dat om noodsteun vraagt. De banken in het land kampen onder meer met een toename van het aantal zogeheten slechte leningen, die mogelijk niet worden afgelost, en zijn voor hun financiering al afhankelijk van de Europese Centrale Bank. Het totaal aan slechte leningen is zeker 7 miljard euro, wat gelijkstaat aan 19 procent van de Sloveense economie.

De OESO raadt Slovenië aan levensvatbare banken die onder druk staan te herkapitaliseren. Daarbij moeten onder meer obligatiehouders een verlies nemen, meent de denktank. De staatsbanken Nova Ljubljanska Banka en Nova Kreditna Bank Maribor moeten worden verkocht en banken die te diep in de problemen zitten, moeten worden opgedoekt. De staatsbanken en Abanka Vipa hebben samen volgens kredietbeoordelaar Fitch 2 miljard euro aan vers kapitaal nodig.

Slovenië heeft een zogeheten bad bank opgetuigd waarin de rotte delen van de bankensector moeten worden ondergebracht, maar de OESO wil meer duidelijkheid over de opzet van het instituut. 'De oprichting van de Bank Asset Management Company is een welkome stap, maar een gebrek aan inzichtelijkheid en de kans op politieke inmenging vormen risico's.'

De OESO raadt de Sloveense overheid aan snel en vergaand in te grijpen. De denktank adviseert de resultaten van nieuwe stresstests onder banken onverwijld naar buiten te brengen, gevolgd door de herfinanciering en verkoop van de staatsbanken. Ook moeten de faillissementsprocedures worden verbeterd gezien de grote schulden in het bedrijfsleven, die overigens deels weggewerkt kunnen worden door directe investeringen uit het buitenland. 'Zonder wijzigingen in het beleid zou de staatsschuld kunnen verdubbelen om in 2025 boven 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te komen.' De schuld is snel opgelopen, van 35 procent van het bbp in 2009 naar bijna 54 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden