OESO: vooruitzicht eurozone blijft verbeteren

De economische vooruitzichten voor de eurozone zijn de afgelopen maand opnieuw verbeterd. Dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vandaag op basis van een aantal recente macro-economische cijfers, ook wel leidende indicatoren genoemd.

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking neemt deel aan het OESO Global Forum in Parijs. Beeld epa
Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking neemt deel aan het OESO Global Forum in Parijs.Beeld epa

Van de belangrijke eurolanden liet met name Italië een verdere verbetering zien, terwijl de economische trend in Frankrijk stabiel bleef. De groei in Duitsland, de grootste economie waarin de euro het belangrijkste betaalmiddel is, lijkt wat aan kracht te hebben ingeboet maar blijft desondanks op een hoog niveau.

De prognoses van de OESO voor Noord-Amerika wijzen op een stabiele groei. Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk. In Japan is sprake van een 'onderbreking van het groeimomentum', maar dat is volgens de denktank van geïndustrialiseerde landen waarschijnlijk toe te schrijven aan het eenmalige effect van een fikse btw-verhoging op 1 april.

Stabiele groei
De grootste opkomende economieën laten een gemengd beeld zien. Zo ligt de groei in Rusland en China rond het langjarig gemiddelde, terwijl de Braziliaanse economie juist minder hard groeit. In India wijzen economische indicatoren op een groeiversnelling.

Gemiddeld genomen over alle OESO-landen is sprake van een stabiele economische groei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden