OESO: Nederlandse arbeidsmarkt scoort goed

De Nederlandse arbeidsmarkt biedt relatief veel banen met een goed inkomen en veel zekerheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vandaag heeft gepresenteerd.

Een verpleegkundige demonstreert haar werk op een carrièrebeurs in Rotterdam Beeld anp
Een verpleegkundige demonstreert haar werk op een carrièrebeurs in RotterdamBeeld anp

De denktank van de rijke landen zette de kwaliteit van de arbeidsmarkt in zijn lidstaten op een rijtje en kwam tot de conclusie dat werknemers alleen in Noorwegen en Zwitserland meer zekerheid hebben dan in Nederland. Op het gebied van de kwaliteit van het inkomen werd Nederland op de zesde plaats gezet. In totaal werden 32 geïndustrialiseerde landen onder de loep genomen.

Nederland hoort volgens de OESO met Australië, Denemarken, Duitsland, Finland, Ierland, Luxemburg, Noorwegen, Zweden en Zwitserland bij de landen met de beste arbeidsmarkt. Onder meer Frankrijk, België, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië worden als gemiddeld gekwalificeerd, terwijl Spanje en Griekenland bij de slechtst scorende landen horen.

Voor verder economisch herstel moet de kwaliteit van banen internationaal worden verbeterd, stelt de OESO. Zo moet het verschil tussen de omstandigheden voor mensen met een vast en een tijdelijk contract worden verkleind, moeten de lage inkomens beter worden beschermd en moet er veel aandacht worden geschonken aan steun voor langdurig werklozen.

De denktank verwacht dat de werkloosheid tot en met volgend jaar slechts heel langzaam zal dalen. Voor Nederland wordt daarbij eveneens een geringe afname in 2015 voorzien. Die voorspelling sluit aan bij de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden