Oersoep van Nemo toont ook bouwstenen voor leven

De afgelopen vijf jaar hebben geleerden in Nemo het beroemde Miller-Urey-experiment herhaald, met als belangrijkste resultaat: ook in de Nemoversie hebben zich 'bouwstenen voor leven' gevormd.

Ben Feringa (l) en Bert Meijer bij het nieuwe Miller-Urey-experiment in Nemo Beeld Digidaan
Ben Feringa (l) en Bert Meijer bij het nieuwe Miller-Urey-experiment in NemoBeeld Digidaan

De scheikundige Harold Urey en zijn student Stanley Miller bedachten begin jaren vijftig een experiment waarmee ze konden aantonen dat uit simpele stoffen meer complexere stoffen kunnen ontstaan.

Ze bouwden een apparaat waarin ze de jonge aardatmosfeer namaakten. Een mengsel van water, ammoniak, waterstof en methaan werd in een steriele afgesloten glazen opstelling gegoten, rondgepompt en bestookt met elektrische vonken die de bliksem imiteerden.

Aminozuren
Tussen 2012 en 2017 stond de 'oersoep' in het Amsterdamse science center. Bezoekers van het museum konden de glazen bol met daarin de vloeistof met af en toe een bliksemflits bewonderen.

Het mengsel is na vijf jaar door wetenschappers in het laboratorium van de Technische Universiteit Eindhoven geanalyseerd. Wat blijkt: in de oersoep hebben zich aminozuren gevormen.

Dit zijn de bouwstenen van eiwitten, die veel functies vervullen in levende wezens. Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten, sommige hormonen zijn eiwitten. Ook antilichamen, die ervoor zorgen dat ziekteverwekkende stoffen in ons lichaam worden uitgeschakeld, zijn eiwitten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een eiwit voor. Met dit resultaat hebben Urey en Miller destijds aangetoond hoe de eerste bouwstenen van het leven zijn ontstaan.

Verrast
Dat het nagebootste experiment ook in Nemo soortgelijke resultaten vertoont, vindt Bert Meijer, hoogleraar organische chemie, bijzonder. "Ik ben echt verrast dat ook bij de bijzonder milde omstandigheden van dit experiment deze stoffen ontstaan."

Vrijdag start meteen een nieuw en verfijnder experiment waarbij de oersoep niet alleen wordt blootgesteld aan elektrische ontladingen, maar - in twee aparte glazen bollen - ook aan uv-straling en aan klei. De variaties op het originele experiment zouden kunnen leiden tot de vorming van andere moleculen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden