'Oeps!' De blunders van Rick Perry (en andere kandidaten)

Het was een pijnlijk moment. Presidentskandidaat Rick Perry die in het televisiedebat van vannacht niet op de naam kon komen van één van de ministeries die hij wil schrappen. Het publiek lachte en de Republikein Perry zei 'Oeps'. Het was niet de eerste blunder die Rick Perry of één van zijn tegenstanders de afgelopen maanden beging. Een overzicht.

Sebastiaan Timmermans
Rick Perry tijdens het debat van afgelopen nacht. Beeld getty
Rick Perry tijdens het debat van afgelopen nacht.Beeld getty

Niggerhead
In oktober 2011 meldde the Washington Post dat de familie Perry een jachtoptrekje had, dat ooit de naam 'Niggerhead' had. Bij de ingang wees een grote steen met daarop deze naam en een pijl bezoekers de weg. Volgens omwonenden had de familie de hut al een aantal jaar in zijn bezit, voordat ze die steen over-verfden. In de tussentijd had de gouverneur van Texas hier al vele malen vrienden en aanhangers ontvangen.

Onmiddellijk hing de zweem van racisme over zijn campagne. Het kamp van Perry ontkende de beschuldigingen en stelde dat de familie al bij het tekenen van het huurcontract in 1983 de steen had overgeverfd.

'The Stumble'
Het moment wordt nu al 'The Stumble' genoemd. De 45 seconden waarin Rick Perry niet op de naam van het ministerie dat hij wil opheffen (dat van Energie) kan komen, behoren tot de pijnlijkste uit de debatgeschiedenis. De Amerikaanse media becommentariëren dit als 'hoe een presidentiële campagne in minder dan een minuut om zeep kan worden geholpen'.

Maar het debat van afgelopen nacht was zeker niet het eerste, waarin Rick Perry schutterde. Toen hij zijn kandidatuur aankondigde, vloog hij omhoog in de peilingen en was hij een serieuze tegenstander van bijvoorbeeld Mitt Romney. Maar de eerdere televisiedebatten deed hij ook al niet goed. Perry wist de kiezers en commentatoren niet te imponeren en begon aan een glijvlucht in de peilingen.

Michele Bachmann
Rick Perry bevindt zich met zijn blunder in goed gezelschap. Vooral de enige vrouwelijke presidentskandidaat, Michele Bachmann deed een aantal uitspraken die ze zich niet met plezier zal herinneren. Zo maakte ze fouten over het onderwerp slavernij en wenste ze Elvis Presley een fijne verjaardag.

Recent zei Bachmann nog dat president Obama 'ons de oorlog in Libië heeft ingestuurd en dat nu wil herhalen in Afrika'. Daarbij doelde ze op het sturen van troepen naar Oeganda. Alleen 'vergat' ze daarbij dat Libië ook een Afrikaans land is. Of het door deze blunders komt of niet, maar feit is dat Bachmann het sindsdien niet goed doet in de peilingen.

Herman Cain
Seksuele intimidatie is geen grappige campagneblunder, maar wel een grote fout die rampzalige gevolgen voor een presidentscampagne kan hebben. Herman Cain kan hier inmiddels over meepraten. Inmiddels beschuldigen vier vrouwen hem van seksuele intimidatie eind jaar negentig, toe hij voorzitter was van de National Restaurant Association.

Tijdens een persconferentie eerder deze week in Scottsdale, Arizona, liet Cain weten dat hij zich niet kan vinden in de berichtgeving. Hij zegt dat hij de vrouw die maandag opstond en hem publiekelijk beschuldigde, Sharon Bialek, niet eens kent. Hij noemt haar een werktuig van 'de Democratische machine in Amerika'.

De peilingen laten een verdeeld beeld zien. In sommigen is hij flink gedaald, maar in andere staten blijft hij het onverminderd goed doen en staat hij bovenaan. Begin januari zijn de eerste voorverkiezingen van de Republikeinen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden