Plus

Oekraïners vieren zelfstandigheid met picknick in Vondelpark

Terwijl in Kiev de soldaten door de straten paradeerden, vierden Oekraïners in Amsterdam onafhankelijkheidsdag met een picknick in het Vondelpark.

Er wordt gesnoept en geklonken in het park.Beeld Eva Plevier

Er wordt gesnoept van Oekraïense worst, pannenkoekjes en augurken en geklonken op een land dat meer dan duizend kilometers naar het oosten ligt. Het is precies 25 jaar geleden dat Oekraïne onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. Reden voor een feestje.

In Oekraïne is iedereen vrij op Onafhankelijkheidsdag, maar in Nederland wordt de dag noodgedwongen na werktijd gevierd, met een picknick in het Vondelpark.

Splijtzwam
Met traditionele kleding, geel-blauwe vlaggen en lekkernijen die mensen uit hun vaderland hebben meegenomen proberen zij een beetje Oekraïne in Amsterdam te laten leven. Geen Amsterdammer die opkijkt wanneer een groep van vijftig man plots het Oekraïense volkslied inzet.

Svitlana Shust, werkzaam bij de gemeente Amsterdam, verhuisde tien jaar geleden naar Nederland. "Toen waren er geen verschillen in Nederland. Russen en Oekraïners hoorden bij dezelfde gemeenschap. Maar nu ben ik een deel van mijn vrienden kwijt, zowel in Oekraïne als in Nederland."

Shust verwijst naar de Maidanrevolutie, de zware protesten uit 2014 waarbij het land in opstand kwam tegen corruptie en de mensen óf de pro-Europese óf de pro-Russische kant leken te kiezen.

Verhaal
Anno 2016, met rebellen in Oost-Oekraïne, spanningen rond de Krim, en moeilijke relaties tussen Rusland, Oekraïne en de EU, lijkt de onafhankelijkheid van Oekraïne nog steeds geen vanzelfsprekendheid.

In Kiev, de hoofdstad van het land, wordt de feestdag dan ook gevierd met een militaire parade. Een duidelijk vertoon van militaire kracht om Rusland te laten weten dat ze in staat zijn hun land te verdedigen.

Op een zonnige woensdagavond in het Vondelpark, waar vrienden praten over werk en familie, lijkt die werkelijkheid ver weg.

Maar vraag iemand naar Oekraïne en iedereen heeft een verhaal. "Het grootste verschil tussen Nederlanders en Oekraïners," zegt Rostyslav Skarbek, "is dat jullie nooit in de Sovjet-Unie hebben geleefd."

Informatie

Via Facebook en familie volgen de Oekraïners de ontwikkelingen in hun eigen land op de voet. De meesten in het park hebben het Sovjettijdperk nog meegemaakt. "Ik weet nog dat ik in de modder stond en geloofde dat ik in het beste land ter wereld woonde," zegt Shust. "Ik geloofde in die propaganda."

Sinds ze in Nederland woont, vinden vrienden en familie haar veranderd. "Hier heb je de westerse media, de Oekraïense én de Russische. Met al die informatie snap ik niet dat iemand nog pro-Poetin kan zijn."

Moedertaal
Ook voor Marina Lubberding, vandaag uitgedost met een bloemenhaarband, is het leven in Nederland veranderd sinds de Maidanrevolutie. Als lerares voor een stichting die gemengde gezinnen helpt bij het leren van Russisch, moet ze zich vaak verdedigen.

"Ik groeide op in Russisch sprekend gebied. Maar sinds de revolutie spreekt iedereen weer Oekraïens. Kinderen werden bij ons uit de les gehaald en online kregen we veel kritiek. Alsof we Rusland steunen."

"Nu is de regel dat we op school niet over politiek praten. Maar het blijft moeilijk," zegt Lubberding, die nu elf jaar met haar Nederlandse man in Osdorp woont. "Zodra mensen aan Russisch denken, denken ze aan Poetin. Maar waarom zou ik geen Russisch mogen spreken? Het is mijn moedertaal. Ik heb niets misdaan. Mensen begrijpen maar moeilijk dat de wereld niet zo zwart-wit is als ze zouden willen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden