Oekraïne vangt bot bij Europese Unie

AVIGNON - Nederland verzet zich tegen voorstellen van een aantal lidstaten van de Europese Unie om Oekraïne snel uitzicht te bieden op het lidmaatschap.

''Dat is voor ons absoluut niet aan de orde,'' zei minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen gisteren in het Franse Avignon, waar de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie zich beraden over de gevolgen van de crisis in Georgië. ''We moeten nu niet haasje-over springen om Oekraïne maar perspectief op het lidmaatschap te bieden.''

Vooral Polen, Groot-Brittannië, Zweden en de Baltische staten willen Oekraïne graag bij de EU hebben. Dat zou de stabiliteit in het land vergroten, en in de nasleep van de crisis in Georgië de Russen weerhouden van pogingen om meer invloed in Oekraïne te krijgen.

Onder meer Nederland, Duitsland, Italië en België willen daar echter niet van weten. ''We zijn best bereid tot nauwere samenwerking via het nabuurschapsprogramma van de EU, maar daar willen wij het nu bij laten,'' zei Verhagen. ''We moeten de deur niet verder openzetten.''

Dinsdag is in het Franse Evian een top tussen Oekraïne en de EU. De Oekraïnse president Viktor Joesjtsjenko wil daar van de EU formeel 'een Europees perspectief' krijgen. Maar de EU wil niet verder gaan dan het erkennen van de 'Europese aspiraties' van Oekraïne.

Achter de schermen hebben Kiev en de EU de afgelopen dagen hevig over die woordkeuze gediscussieerd. In Oekraïne wordt gezegd dat de top mislukt als de EU nu niet verder gaat dan vage verklaringen over meer samenwerking.

Joestsjenko hoopt dat de crisis in Georgië de West-Europeanen ontvankelijker zal maken. Maar EU-kringen vrezen dat zoiets de Russen zal provoceren.

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier wil eerst weten hoe de bevolking aankijkt tegen zo'n stap, wetend dat ook uitbreiding met Turkije in de Europese Unie al op veel verzet stuit.

Verhagen wees er bovendien op dat Oekraïne zelf verdeeld is over de toenadering tot het Westen. Deze week brak in Oekraïne daarover nog een regeringscrisis uit. (HANS DE BRUIJN)

minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen: ''We moeten nu niet haasje-over springen om Oekraïne maar perspectief op het lidmaatschap te bieden.'' Foto EPA/Nicolas Bouvy Beeld
minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen: ''We moeten nu niet haasje-over springen om Oekraïne maar perspectief op het lidmaatschap te bieden.'' Foto EPA/Nicolas Bouvy
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden